След като отстъпката от 25 стотинки за част от горивата

...
След като отстъпката от 25 стотинки за част от горивата
Коментари Харесай

Парадокс на бензиностанция: Резервоар побира 57 литра газ, колонката отчита 66 литра

След като отстъпката от 25 стотинки за част от горивата към този момент е реалност, мъж от София взема решение да зареди задоволително количество, с цел да се възползва от понижението. И цялостни резервоара до дъно. Оказва се обаче, че на бензиностанцията са " заредили " повече газ, в сравнение с побира бутилката на автомобила, а на касовата записка - това е видно. 

След зареждане с пропан бутан при празен контейнер, фен на Българска национална телевизия схваща, че е заредил повече, в сравнение с е допустимо:

" Колата ми е на газ, побира 62 л резервоарът, който има клапан, изключва на 57 и нещо. Погледнах в бележката и тогава видях, че са ми сипали 66.630 л газ.

След като показва паспорта на газовата бутилка, от шефа получава разнопосочни догатки за аргументите:

" Тя сподели: дайте паспорта на бутилката и доста приповдиганто може би си намерения, че няма да си нося пастпорта, само че аз си го носих, взех паспорта, отидох, демонстрирах го и тя доста учедено видя, че е 62 л бутилката, че на 57 би трябвало да изключи и се започнаха всевъзможни доводи от рода на то е топло, може би поради това се е раздуло, това не е вашата бутилка. Може би малко повече е като налягане револверът ".

След увещания разликата е възобновена. За " По света и у нас " от петролната компания обясниха, че са направили контролно замерване на газ-колонката, което сподели, че и двата револвера работят в норма. Те припомнят, че и Държавната организация за метрологичен и механически надзор показва, че редовността на защитния клапан е отговорност на клиента.

В " ЛУКОЙЛ-България " ЕООД е в действие единна процедура за разглеждане на недоволства и искания, свързани с количеството на зареденото гориво. При съществуване на искания, съпроводени със съответни доказателства за ден и час на зареждане, тип и количество на заредено гориво и аргументи за подозрение в точността на показанията на колонката, жалбоподателят се поканва на публично замерване в негово наличие на употребяваната колонка, с цел да се увери персонално в точността на употребяваните измервателни уреди. До този миг обаче, от 9 юли насам при нас няма постъпило по открития ред недоволство или рекламация към посочения от Вас обект. Въпреки това, защото се отнасяме с оптималната отговорност към точността и редовността на своите измервателни системи, възложихме незабавно контролно замерване на газ-колонката на посочения от Вас обект, което сподели, че и двата револвера работят в норма.

Бихме желали да обърнем внимание обаче, че " ЛУКОЙЛ-България " не носи отговорност за редовността на автомобилните газови уредби и сходството им на техническата документи. Осигуряването на техническата редовност на защитните клапани на АГУ е обвързване на клиента. Преди всяко зареждане, изключително " до горе ", той би трябвало да е сигурен, че защитният клапан, ограничителен запълването на неговата газова бутилка до 80% от общия й размер, действа вярно. На това обръща внимание и Държавната организация за метрологичен и механически контрол, която дружно с това акцентира, че вместимостта на автомобилните резервоари, посочена от производителя, е приблизителна и може да се разграничава с до 20% от фактическата.

От организацията за метрологичен и механически контрол също не разясниха случая, защото не са осведомени с редовността на клапана и измервателните уреди. За миналата година и половина единствено в Западна България са направени близо 230 инспекции. От тях единствено при 4 са открити неточности над допустимата разлика.

" Само в 4 случая имаме средството за премерване и измервало с неточност, по-голяма от оптимално допустимата, само че тя не е фрапантна. Например, при бензина допустимата неточност е 0.5%, при газа грешката е 1%. В съответните случаи грешката е била за пропан бутан 2%, което отново не води до фрапантни отклонения, каквато е въпросната тъжба ", съобщи Георги Десев от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

От организацията предпочитано правят инспекции по сигнали на жители. Съветват още постоянно да се участва по време на зареждането и то да стартира при нулиран брояч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР