След като отмина грипната епидемия във Видинско, нова зараза е

...
След като отмина грипната епидемия във Видинско, нова зараза е
Коментари Харесай

След грипа: Варицела и морбили плъзнаха из Видинско

След като отмина грипната зараза във Видинско, нова болест е плъзнала в региона.
От Регионалната здравна ревизия алармират за повишаване на записаните случаи на варицела и морбили.
Само за миналите няколко дни са регистрирани 11 инфектирани с варицела, както и 3 болни от морбили.
От РЗИ регистрират и 4 нови случая на ентероколити и 1 нов инфектиран с туберкулоза.
Спрямо миналата седмица броят на заболелите със заразни болести се е завишил. За отминалия регистриран интервал са регистрирани 14 нови случая на болести, до момента в който през последните дни цифрата е повишена до 19. Регистрирани са и нови 59 случая на остри респираторни болести, като още веднъж децата сред 0-4 и 5-14 доминират измежду пациентите.
Припомняме, че морбили и варицела съставляват вирусни инфекциозни болести, причинителите на които обаче са разнообразни. Общото сред тях е, че са мощно заразни, протичат с обрив и постоянно с висока температура и могат да доведат до развиване на редица затруднения, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен аспект.
Механизмът на разпространяване е въздушно-капков, което значи, че вирусите се предават елементарно от дете на дете при кихане, кашляне, говорене. Затворените пространства и скупчването на доста деца на едно място, както в детските ясли и градини, благоприятстват разпространяването им.
Имунитетът, който се построява след преболедуване и при двете болести, е дългогодишен, за цялостен живот. Това значи, че наново възпаление не е допустимо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР