След като отложи официалната премиера на два пъти, Tesla Motors

...
След като отложи официалната премиера на два пъти, Tesla Motors
Коментари Харесай

Tesla Semi: 800 км с едно зареждане и 5 секунди от 0 до 100 км/ч

След като отсрочи формалната премиера на два пъти, Tesla Motors показа дълго чакания си първи камион. Както обещаваше Илон Мъск, Semi има в действителност неповторими характерности.



Електрическият влекач може да измине до 500 благи (800 км) с едно зареждане при цялостно натоварване и оптималната скорост. За съпоставяне междинният пробег на дизелов камион от подобен клас е 250 благи (400 км).



Още по-впечатляващи са динамичните характерности на Semi, който форсира от 0 до 60 мили/ч за 20 секунди, надалеч по-бързо от който и да било дизелов влекач на пазара. Ако ремаркето бъде откачено, електрическият камион на Tesla спринтира по-пъргаво от множеството леки коли и доближава 96 км/ч за влудяващите 5 секунди.



Заслуга за тези индикатори има изключителната обтекаемост на влекача. Коефициентът на въздушно противодействие е 0.36. За съпоставяне при Bugatti Chiron този параметър е 0.38.



Semi има четири без значение работещи един от различен електромотора, задвижващи четирите задни колела. Благодарение на тях тягата може да се подава по този начин, че поднасянето и сгъването на влекача и ремаркето като джобно ножче при екстрено прекъсване от висока скорост - един от кошмарите на тираджиите - става на практика невероятно.



Електрическият камион на Tesla ще се оборудва с модернизиран автопилот, а през 2020 година ще стане изцяло самостоятелен. Батерията на Semi е извънредно скъпа - $100 000, само че съгласно Илон Мъск ще се изплаща бързо от икономиите от гориво, защото разноските на миля са $1.26 против $1.51 за дизелов влекач.



Производството на Semi стартира през 2019 година Електрическият камион ще се продава с гаранция от 1 000 000 благи (1 600 000 км).











Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР