След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите

...
След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

След като откриха следи от О2, астрономи дефинираха, че звездите в далечна вселена са се образували 250 милиона години след Големия гърмеж - много къс период от галактическа позиция, заяви Ройтерс.

Този О2 е най-ранният прочут във Вселената.

Откритието дава информация за ранната Вселена. Галактиката MACS1149-JD1 евентуално e най-далечната, следена до момента. Тя е съществувала 550 милиона години след Големия гърмеж, дал началото на Вселената преди към 13,8 милиарда години.

Светлината, излъчена от MACS1149-JD1, е пътувала 13,28 милиарда светлинни години, преди да доближи Земята. Една светлинна година е дистанцията, което изминава светлината за година - 9,5 трилиона км.

Особено забавно е откриването на О2 в галактиката MACS1149-JD1. Във Вселената в началото не е имало детайли като О2, въглерод и азот. Те са основани от реакциите на синтез в най-ранните звезди и са изхвърлени в междузвездното пространство при експлодирането им.

Наличието на О2 демонстрира, че даже по- ранно потомство звезди се е образувало и умряло в MACS1149-JD1. Звездообразуването в галактиката е почнало към 250 милиона години след Големия гърмеж, когато възрастта на Вселената е била единствено 2 % от сегашната.

" Преди проучването ни, имаше единствено теоретични предвиждания за образуването на най-ранните звезди. За първи път наблюдавахме доста ранен стадий от звездообразуване във Вселената ", сподели астрономът Такуя Хашимото от университета Осака Санджо.

Учените са удостоверили дистанцията до галактиката с наблюдения от наземни телескопи в Чили и са реконструирали ранната история на галактиката MACS1149-JD1 с данни от инфрачервени орбитиращи телескопи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР