След като откри съюзник на юг и почитател на изток,

...
След като откри съюзник на юг и почитател на изток,
Коментари Харесай

След като Швеция завива надясно, Банън насочва на север похода си против ЕС

След като откри съдружник на юг и обожател на изток, някогашният политически пълководец на Доналд Тръмп - Стивън Банън - в този момент поглежда на север, търсейки кого да вербува при похода си за подкопаване на Европейския съюз.

Той счита, че моментът е съвършен, откакто в фамозната със своя демократизъм Швеция рекорден брой гласоподаватели гласоподаваха в неделя за крайнодясна партия, която желае референдум за излизане от блока, сплотяващ 28 страни.

Банън, който оказа помощ на президента Доналд Тръмп да влезе в Белия дом, желае да извърши сходна гражданска война срещу върхушката в Европейски Съюз и да вкара евроскептици от всички краища на съюза в Европейския парламент на изборите следващата година.

Той към този момент притегли за идеята най-изтъкнатия евроскептичен водач на Италия - вътрешния министър Матео Салвини, а планът му е възхваляван от различен гневен критик на Европейски Съюз - унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Сега Банън се обръща към северните страни членки на Европейски Съюз, където най-новият му обожател е холандският националист Герт Вилдерс.

" Понякога има потребност от катализатор ", съобщи Вилдерс пред Ройтерс на годишния " Форум Амброзети " на брега на езерото Комо в Италия, където прикани за унищожаване на Европейски Съюз.

" Всяка самодейност, която идва от (Банън), несъмнено, би трябвало да бъде приветствана ", сподели той в събота.

Вилдерс, който оглавява втората по величина партия в своята страна, сподели, че възнамерява да се срещне скоро с Банън на вечеря в Холандия за разискване на концепцията за обединен евроскептичен фронт.

Банън назовава плана си " Движението " - прохождащо политическо начинание с 15 индивида личен състав и голяма упоритост: да убеди евроскептичните водачи на континента да подхващат съгласувана акция на изборите за Европейския парламент през май.

Той желае популистите да смъкват това, което дефинира като демократичната върхушка на Европейски Съюз, и да принудят Брюксел да върне пълномощия на националните страни. Поддръжниците на Европейски Съюз споделят, че сходен резултат би предизвестил гибелта на политическите и валутните съюзи в Европа.

Банън обаче споделя, че това не е крайната цел.

" Не мисля, че тези старания са ориентирани към унищожаването на Европейския съюз ", съобщи той пред Ройтерс в Рим в събота.

Вместо това " Движението " на Банън се стреми да изпълни Европейския парламент в Страсбург с партии, които могат да се спогодят за четири неща: повече суверенни права за страните в Европейски Съюз, по-силни граници, по-малко имиграция и унищожаване на радикалния ислям, както го назовава той, от Европа.

" Това е клуб, свободно съдружие ", сподели Банън, като акцентира, че расистките и антисемитските партии не са добре пристигнали.

" Ние поддържаме връзка с тези популистки националистически партии в Европа и едно от нещата, които ни споделят те е, че в никакъв случай нямат опция да беседват дружно. Те се усещат сами. "

Невъзможна задача?

" Движението " се стреми да служи като кампаниен център за изследвания и разбор на данни, предлагащ стратегически съвещания и употребяващ акции в обществените медии, с цел да активизира вота срещу Европейски Съюз на европейските избори, които по традиция се характеризират с ниска изборна интензивност.

Банън сподели, че ще вложи " няколко милиона $ " в плана и възнамерява скоро да се реалокира в Европа.

Обединяването на евроскептичните партии при акция в американски жанр обаче може да е невъзможна задача: Салвини и Орбан желаят да отслабят Европейски Съюз, само че не да го напуснат; Вилдерс желае да го унищожи; а френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен желае да реформира Европейски Съюз, преди да подложи на референдум участието на Франция.

Предишните опити за сливане на крайната десница не донесоха съвсем никакъв триумф. След изборите през 2014 година Льо Пен и Вилдерс сътвориха крайнодясна парламентарна група, само че тя е най-малката с едвам 35 от 751 места. Салвини е част от нея, само че Орбан не е.

Банън може да получи топло посрещане от Вилдерс в Амстердам, само че е изправен пред по-хладен банкет в Швеция макар мощното показване на крайнодясната партия " Шведски демократи " на изборите в неделя.

" Ние не следим политическата работа на Стив Банън. Като персона той не съставлява интерес за нас ", съобщи партиен представител пред вестник " Дагенс нюхетер " през юли. " Шведски демократи " не отговори в понеделник на въпроси по имейл за плана на Банън.

Но Банън не се отхвърля. Той съобщи в имейл до Ройтерс в понеделник, че подвигът на шведската партия, спечелила 17,6 % от гласовете, е станал " образец за популистите на всички места ".

" Краят на Европа "

Подкрепящите Европейски Съюз сили считат популистките евроскептици за екзистенциална опасност, която може да докара до раздробяване на Европейски Съюз и възобновление на национализма, разпалил двете международни войни.

Дори консервативни съдружници на евроскептиците са разтревожени.

" Всички те са извънредно разнообразни, само че са обединени от враждебността си към върхушката, национализма и съпротивата против европейската администрация ", сподели Ренато Брунета - видна фигура в консервативната партия " Напред Италия ", която подписа избирателен пакт с партията " Лига " на Салвини вкъщи и е в съюз с групата на Орбан в Европейския парламент.

" Резултатът е, че има заплаха тези връзки да са задоволителни, с цел да доведат до победа на тази политическа атмосфера... Ако казусът е подобен, има заплаха това да е краят на Европа ", сподели Брунета.

 

Марк Бендейк и Криспиан Балмър от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР