След като откри новия път край Провадия премиерът Бойко Борисов

...
След като откри новия път край Провадия премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Премиерът се впечатли от най-древния град на Европа

След като откри новия път край Провадия министър председателят Бойко Борисов изненадващо обиколи и най-стария праисторически град на Европа. Той и министрите Николай Нанков и Владислав Горанов бяха поканени случайно от ръководителя на археологическия обект „Провадия -Солницата“ проф.д.и.н Васил Николов от Националния археологически институт към Българска академия на науките.
 Борисов Провадия  Борисов Провадия
Премиерът се впечатли от разкопките на най-древния солодобивен и градски център от петото хилядолетие прочие Хр., от разказите на учения за бастионите, които са пазели от нашествия праисторическите хора и добиваната от тях скъпа суровина. Солта е била златото, валутата, най- огромната драгоценност от това време, сподели проф. Николов. Той още веднъж напомни, че с кюлчетата сол градът е бил и първият монетен двор на Европа. За по-нататъшните изследвания и социализация на обекта са нужни 200 000 лв., сподели професорът, като министър председателят даде обещание кабинетът да помогне с парите. Той се заинтересува от посещаемостта на разкопките и от плана за бъдещия музей на солта в Провадия.

Археологическият обект се намира на територията на „Провад Сол“, филиал на гигантския цех „Солвей Соди“, който поддържа изследванията от самото им начало през 2005 година дружно с общината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР