След като от година на година пенсионерите инвалиди нарастваха, докато

...
След като от година на година пенсионерите инвалиди нарастваха, докато
Коментари Харесай

Новите инвалидни пенсии намаляха внезапно с една трета

След като от година на година пенсионерите инвалиди нарастваха, до момента в който броят им надвиши половин милион души, или една четвърт от всички пенсионери, в края на предходната година е реализиран поврат. Вероятната причина обаче не е подобряването на здравния статус на популацията и на прецизността на здравната експертиза, а стягане на изискванията, по които се дефинира процентът на увреждането. Това следва от оповестени от Националния застрахователен институт данни за пенсиите през 2018 година и обзор на " Дневник " върху измененията в нормативната уредба през този интервал.

Миналата година е първата, в която Национален осигурителен институт регистрира въпреки и нищожно понижение на пенсионерите инвалиди - с 1192-ма души, или 0.2%. Ако се прегледат данните за новите пенсионери инвалиди за последното тримесечие обаче, се виждат фрапантни разлики. В интервала септември - декември 2018 година общият брой на пенсионерите с новоотпуснати персонални пенсии за неработоспособност е намалял с близо 36% в съпоставяне със същия интервал на 2017 година, се вижда от бюлетина на Национален осигурителен институт. Намалението на новите пенсионери измежду претендентите със степен на увреждане от 50 до 70.99 на 100 е 37.8%, при хората от 71 до 90% спадът е с 40.4%, а при още по-тежко повредените - с 22.3%

 Новите инвалидни пенсии понижиха ненадейно с една трета
© Национален осигурителен институт

Освен това по-малък е и броят на пенсионерите с възобновени след преосвидетелстване пред ТЕЛК пенсии - 25 735 през последното тримесечие на 2017 година и 23 604 души през предходната. Общото понижение за интервала е 8.3%, като минимум е за групата с % трайно понижена продуктивност от 50 до 70.99% - с -3.1%. В другите две групи разликата е надлежно 12.4% и 12.6%.

В същото време с над 60% нарастват хората, чиито пенсии са прекъснати, тъй като са изгубили нужния % продуктивност или степен на увреждане. Докато през последното тримесечие на 2017 година са прекъснати пенсиите на 843-ма души, през същия интервал на предходната броят им е 1370. Най-голямо нарастване на " оздравелите " има в групата с понижена продуктивност сред 50 и 70.99 на 100 – 72.4%. Чувствително нарастване има в групата с % сред 71 и 90 на 100 – 44.0%.

 Новите инвалидни пенсии понижиха ненадейно с една трета
© Национален осигурителен институт

Единствената нормативна смяна, настъпила в интервала с това доста понижение на новите пенсионери инвалиди и прекратяването на по-рано отпуснати пенсии, е Наредбата за здравната експертиза, която е в действие от 3 август 2018 година Според нейните правила инвалидността към този момент не се дефинира в граници сред 50 и 100% според от съпътстващите болести на пациента, а има тъкмо избран % единствено за главното заболяване. Съпътстващите болести се взимат поради единствено при тежки заболявания и увреждания.

Сред причините за смяната преди половин година беше, че преди промените се е стигало до обстановки, когато хора с голям брой не изключително тежки проблеми, които са способни да работят и не са доста съществено затруднени във всекидневието си, имат същия % като цялостни инвалиди да вземем за пример.

Според разбора, направен от национално показаните организации на и за хората с увреждания, при 14.5% от хората, които са останали с над 50 на 100 неработоспособност, се намалява групата неработоспособност и надлежно пада и обществената поддръжка. А други 4.7% от хората са отпаднали от системата на обществена поддръжка заради понижаване на досегашния им % под 50. Данните на Национален осигурителен институт за септември - декември обаче демонстрират, че делът на засегнатите неподходящо е доста по-голям.

 Новите инвалидни пенсии понижиха ненадейно с една трета
© Национален осигурителен институт

През март здравното министерство предложи план на промени в Наредбата за здравната експертиза със омекотен вид за оценка. Според него съпътстващите болести на хората с понижена работоспособност въпреки всичко ще се взимат поради. Идеята е това да става, когато водещото заболяване води до над 50 на 100 неработоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи най-малко подобен % или по-голям. При тези условия крайната оценка за това до каква степен индивидът е неработоспособен ще се пресмята по специфична формула, като от общия общ брой на процентите на съпътстващите заболявания ще се взима 20 на 100 и сумата ще се прибавя към % на водещото заболяване.

Измененията обаче към момента не са признати. Те бяха отхвърлени и от Националния съвет за хора с увреждания, като националните организации на хората с увреждания не престават да упорстват за по-сериозно признание на съпътстващите болести. Неправителственият бранш желае също в новата разпоредба да се планува опция хората, наранени от досегашните правила и чийто % нетрудоспособност е бил понижен, да могат да се явят за преосвидетелстване. И да минат нова оценка по новите правила, а не да би трябвало да апелират остарялата, като чакат дългите процедури за това.

Засега работата по тази разпоредба, както и по други противоречиви тематики, е замразена най-малко до евроизборите. Обяснението на здравните управляващи пред неправителствения бранш за протакането е, че се търси оптимален консенсус, повече отзиви, с цел да се създадат най-хубавите правила, допустими за повече хора и организации.

Тези причини на пръв взор звучат добре, само че дългото отсрочване е сериозен проблем, изключително за ощетените и за тези, които не престават да бъдат преосвидетелствани по досегашния ред, без да им се признават съпътстващите заболявания, разясниха пред " Дневник " от организации, участващи в консултациите. Те поискали и нови данни за разбор на действието на наредбата, тъй като не престават да се усилват хората, ощетени от разпоредбите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР