След като от едно посолство ни казаха (посолството на САЩ

...
След като от едно посолство ни казаха (посолството на САЩ
Коментари Харесай

Борисов трябва сериозно да се замисли за позицията на американското посолство, смята юрист

„ След като от едно посолство ни споделиха (посолството на Съединени американски щати излезе с позиция), че митингите са доста хубаво нещо в един необикновен подтекст, министър-председателят би трябвало доста съществено да се замисли за това каква поддръжка има в една избрана външно-политическа линия. И да вземе решение какво ще прави за в бъдеще “.
Това сподели пред БНР юристът Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.
„ Говоренето в обществените мрежи е непоносим табиет на българските политици и явно към този момент е инфекциозен образец за всички институции. Ако има някой какво да каже, откакто е облечен във власт, дано да го каже със своите актове. Иначе всички се трансформират в едни представители в обществените мрежи и не носят никаква отговорност за това, което пишат и споделят в тях. “, уточни той.
„ В една демократична страна всеки може да приказва каквото желае и да прави каквото желае. Да стачкува, да не стачкува. Да желае оставки, да утвърждава една или друга фигура. Струва ми се обаче, че това, което вършим ние, мина всевъзможни граници и това не можем да го забележим в нито една друга европейска страна “, добави Пламен Киров.
Враждата сред основния прокурор и президента не е от през днешния ден или от през вчерашния ден, тя стартира още с процедурата по номиниране на основния прокурор от Висшия правосъден съвет " и тази битка е персонална, не институционална, само че тя се проектира в цялото общество и във връзка с останалите институции ", акцентира юристът.
В България няма недосегаеми хора, а единствената безспорна неотговорност по Конституция имат народните представители, означи Киров. Президентът има и политически пълномощия, доколкото има непосредствена демократична легитимност, тъй като се избира директно от жителите, посочи той.
„ И тези политически пълномощия да насочва послания и обръщения към народа и Народното събрание. Няма по какъв начин в тези обръщения да няма политическо говорене “, посочи Киров в разбора си за институционалните рамки и дали през последните дни на митинги обособени знакови фигури на власт ги надвишават в изявленията си. Относно апелите на президента за оставка на основния прокурор и други изявления на Румен Радев, съпътстващи митингите, Пламен Киров акцентира:
„ Това е едно говорене, което е подбудено от страсти. А страстта е ясно от кое място произтича. Когато в президентската администрация влязат едни въоръжени хора да правят процесуално-следствени дейности, откакто могат да влязат и невъоръжени, и могат да бъдат единствено двама-трима, явно е, че тук страстта е мощна. Не се влиза по този начин в постройката на президентството. Това е крупна неточност. Влиза се по метод, като че ли се разрушава някакъв наркокартел и се щурмува постройка на наркокартел. Така не се прави. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР