След като остана на трето място на вота на 4

...
След като остана на трето място на вота на 4
Коментари Харесай

БСП се събира на пленум за ключови рокади в листите

След като остана на трето място на вота на 4 април, а за изборите на 11 юли водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предприе самодейност за съставяне на необятна лява коалиция с концепцията за по-добро показване, социалистите се събират през днешния ден следобяд на основен пленум. На него би трябвало да бъдат избрани водачите на алените листи, както и да бъде определено новото оперативно управление - Изпълнителното бюро, което хвърли оставка точно поради краха на изборите. Единствено Нинова не се отдръпна от поста си с обяснението, че сега ще е пагубно за партията да остане и без ръководител и че единствено преди няколко месеца е получи поддръжката на съпартийците си за втори мандат отпред на Българска социалистическа партия.

На съвещанието на " Позитано " 20 се чака да има промяна на водачите на листите в към половината от районите - изключително там, където соцпартията се показа най-зле и остана даже четвърта политическа мощ.

Най-драматичен и сложен за решение ще е въпросът кои да са отпред на кандидатските листи в София, където Българска социалистическа партия получи четвърто място на вота. Нов лидер ще има в 23-и МИР, където до момента бе Христо Проданов. За мястото му в този момент обаче са номинирани още Костадин Паскалев, който обаче разгласи, че няма да се включи в конкуренцията. Номинация има и за Георги Кадиев, чието гражданско придвижване подписа коалиция с Българска социалистическа партия, шефът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, Ваня Добрева и други Христо Проданов към този момент се обрисува да бъде изместен като лидер на листата в Пазарджик.

В 24-и МИР лидер най-вероятно ще остане Георги Свиленски, който сдаде поста началник на предизборния щаб на Кристиан Вигенин. Той също е с номинации за този регион, както и Калоян Паргов и проф. Иво Христов.

В 25-и МИР на предходния избор Корнелия Нинова водеше листата, което най-вероятно ще се случи и на идния.

През последната седмица Нинова се срещна с някои от локалните организации в опит да тушира напрежението поради изборни неуспех - Перник, Велико Търново, Смолян, Разград и други

В Перник лидер бе Стоян Мирчев, а " Позитано " 20 спусна и втория в листата като гражданска квота, което провокира остро неодобрение измежду социалистите. Във Велико Търново отпред на листата бе младият народен представител Явор Божанков, макар че 27 локални водачи и кметове изпратиха писмо до централата с искане отпред да е Весела Лечева. В Смолян бе изпратен Александър Симов, а в Разград структурата мъчно одобри Таско Ерменков и Българска социалистическа партия остана без мандат в този район.

Промени ще има в Благоевград, Враца, Кюстендил, където първи до момента бяха проф. Георги Михайлов, Атанас Попдимитров и Румен Георгиев. В Пловдив, където до момента водеше Нинова, може отпред на листата да застане вторият - проф. Иво Христов.

Засега местата си резервират Кристиан Вигенин в Ямбол, Атанас Зафиров в Сливен, Мая Димитрова в Добрич, Иван Ченчев в София - област, Петър Кънев в Бургас, Атанас Костадинов в Монтана, Георги Гьоков в Стара Загора, Крум Зарков в Русе, Вяра Емилова в Силистра, Иван Иванов в Шумен.

На пленума се чакат и разгорещени диспути по местата, които Нинова ще даде на новите си сътрудници в необятната лява коалиция - АБВ, Георги Кадиев и проф. Минчо Христов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР