След като остана извън властта, Веселин Марешки се конфронтира с

...
След като остана извън властта, Веселин Марешки се конфронтира с
Коментари Харесай

Операция "Послушен"

След като остана отвън властта, Веселин Марешки се конфронтира с двете ръководещи партии ГЕРБ и " Обединени патриоти "

Още по тематиката
Новите хрумвания за правосъдната промяна на ръководещите

Според премиера Бойко Борисов – да

Само четири гласа не доближиха на опозицията в четвъртък, с цел да смъкна Димитър Главчев от председателския пост на Народното събрание

Политическите упоритости на Веселин Марешки са от години, само че до президентските избори през 2016 година триумфите му не бяха надхвърляли границите на Варна

За да успее low cost тактиката на Веселин Марешки в горивата, са нужни големи продажби и независим импорт

" Не желая да свърша като Мишо Бирата. " Това злокобно самопризнание направи предходната седмица в ефира на bTV и Нова тв ръководителят на партия " Воля " и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки.

Михаил Михов (Мишо Бирата), някогашен притежател на пивоварната " Леденика ", беше основен воин в изтекли в общественото пространство СРС-та през 2011 година От записаните диалози стана ясно, че тогавашният министър председател Бойко Борисов поставя чадър над него, като упорства пред шефа на организация " Митници " Ваньо Танов да спре инспекцията в бирената фабрика, която към оня миг работи без лиценз. Според признанията на Борисов по-късно - " поради стихотворец ангажимент към тогавашния президент Георги Първанов ", с който Михов бил непосредствен. Два месеца и половина след абсурда, в който бяха забъркани двамата първи мъже в страната, Михов беше открит мъртъв в хотел " Правец ризорт ", благосъстоятелност на генералния шеф на " Лукойл - България " Валентин Златев, непосредствен другар и на президента Първанов, и на премиера Борисов.

Прокуратурата и Комисия за защита на конкуренцията в синхрон

Хватката на държавната власт към Марешки напълно се стегна предходната сряда, когато Комисия за защита на конкуренцията наложи санкция от 500 000 лева на компанията му " Фармнет " АД за нелоялна конкуренция по същия случай, по който Цацаров му изиска имунитета - " закани и насила за да повлияе върху избора на снабдител на притежателите на аптеки, което визира конкуренцията на пазара на разпространяване на лекарствени артикули на едро " съгласно решението на Комисия за защита на конкуренцията.

При ГЕРБ преди и в този момент

Около бизнеса на Марешки с медикаментите от години има много въпросителни. Като да вземем за пример по какъв начин съумя да сътвори най-голямата верига от 400 аптеки, дали в действителност цените му са толкоз ниски, или това се отнася единствено за най-продаваните лекарства, по какъв начин съумя да инфилтрира на основни позиции в лекарствената организация през годините свои хора, с чиято помощ съперниците му бяха обект на наказателни акции, до момента в който в неговите аптеки нямаше инспекции.

Същото се отнася и за бизнеса му с горивата. В случая с масираната офанзива против него от последните седмици обаче вършат усещане няколко неща. Първото е, че следствието на прокуратурата против водача на " Воля " за рекет върху притежатели на аптеки е по обвинявания отпреди пет години. Тогава министър председател беше също Бойко Борисов и в случай че в Агенцията по медикаментите е имало назначения, свързани с Марешки, то отговорността за това е на тогавашното държавно управление на ГЕРБ.

От този интервал е и разрастването на аптекарския му бизнес в разнообразни райони на страната. За нашествието на Марешки и съмнителния метод, по който това става, още тогава имаше одитни отчети и в случай че прокуратурата искаше, можеше още тогава да предприеме дейности. Към оня миг обаче Марешки се ползваше с протекциите на властта. Нещо повече - демонстрираше непосредственост с Борисов. Дори стана притежател на финансово закъсалия футболен клуб " Локомотив " - Пловдив " по молба на Борисов ", а в подмяна на това си получи отговорностите от ВМА, чиято сума възлизаше на 10 млн. лева

Изборът на Марешки

В интервютата си пред двете национални малките екрани Марешки изясни натиска върху него от последните седмици с това, че се пробват " да го създадат дисциплиниран. "
" Целта е да бъда сплескан и да стана това, което станаха един куп хора преди мен - дисциплиниран и на каишка ", заключи Марешки пред бTV. С това той даде да се разбере, че е разчел вярно алтернативата, в която е подложен - или депутатите му да се трансфорат в донори на гласове за болшинството на ГЕРБ, или офанзивите против бизнеса му да продължат.

Марешки се застрахова от политически земетресения с партията си, като в парламентарната група на " Воля " влязоха единствено негови правилни и дългогодишни чиновници, което най-малко на този стадий е гаранция против възможен опит за разединение, каквато беше практиката на ГЕРБ в предходните парламенти. Ако обаче е имал упования, че влизането в политиката ще е застраховка за бизнеса му, то сигурно тези очаквания към този момент са се изпарили.

По тематиката работи и Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР