След като основните работодателски организации и правителството преди дни се

...
След като основните работодателски организации и правителството преди дни се
Коментари Харесай

Бизнесът настоява за изготвяне на индустриална стратегия до 2050 г.

След като главните работодателски организации и държавното управление преди дни се схванаха за правене на за развиване на енергийния бранш, бизнесът упорства и за правене на индустриална тактика на България до 2050 година.

Това съобщи ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев в границите на кръгла маса " Европейски регламенти за нулеви излъчвания. Да превърнем провокациите пред България в сполучлив път за развиване ", проведена от Българската асоциация на металургичната промишленост и евродепутатът от ЕНБ/ДБ Радан Кънев.

" Тази индустриална тактика е извънредно нужна. Свикнали сме да се мисли единствено в границите на мандата на Народното събрание, на Министерския съвет, напоследък в границите на по 3 месеца, което е извънредно недалновидно. Тази тактика ще даде отговор на доста въпроси, за визията на страната, бизнеса и науката - къде да се нареждаме, по какъв начин можем да подкрепим основаването на национални, стратегически планове, които ще дадат ангажимент за хората от промишлеността, посоката ", уточни Митрев.

Като главен проблем пред промишлеността Васил Велев, ръководител на АИКБ, сложи цената на силата, което прави бизнеса в Европа неконкурентоспособен на този в останалия свят.

Министърът на стопанската система Богдан Богданов пък се концентрира върху политиките на страната за облекчение на вложенията. Така да вземем за пример се облекчава процеса за утвърждение на вложители по реда на Закона за поощряване на вложенията, като утвърждението на плановете ще се случва в границите на месец, а не както е до момента - до половин година.

" Тежката и междинната промишленост в България е над междинното равнище в Европа по непорочност, т.е. по равнище на чистотата от излъчвания от производства. Това може би е по този начин поради процесите, настъпили след приватизацията, като въпреки и някои да са 70-годишни, българските предприятия са осъвременени и българският бизнес е отворен към условията за непорочност, по отношението на които да вземем за пример немският бизнес бе скандализиран ", означи на собствен ред домакинът на срещата Радан Кънев.

Упорито стягане на примката към европейската промишленост, вместо блян за постигане на останалите огромни световни стопански системи - това с оскърбление установил евродепутатът пред последните години. Има обаче две съществени стъпки в вярната посока, уточни той - предлагането за правилник за промишленост с чисти нулеви излъчвания и правилник за сериозните първични материали.

" Трябва да имаме поради, че тези стъпки са напълно първоначално си. Тук задачата на българското държавно управление като участник в Съвета на Европейски Съюз е безусловно основна. Основната ни цел е да сложим настояванията на българската промишленост пред законодателната власт, изпълнителната власт и пред нас като представители в Екологичен потенциал. Така че да преглеждаме днешната среща като начало на развой, а не като събитие единствено по себе си ", добави Кънев.
 Държава и бизнес се схванаха за справедливия преход
Държава и бизнес се схванаха за справедливия преход

Трябва да се изготви енергийна тактика на България в идните месеци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР