След като официална София в началото на ноември трябваше да

...
След като официална София в началото на ноември трябваше да
Коментари Харесай

Москва иска чехите да благодарят за Пражката пролет

След като публична София при започване на ноември трябваше да опровергава изявлението на говорителката на съветското външно министерство, че руската войска е избавила българските евреи от нацистките лагери на гибелта, пристигна ред и на чехите да се пазят в осведомителната война.

На 21 ноември, в деня на формалното посещаване на чешкия президент Милош Земан в Русия, на уеб страницата на "Звезда " - телевизионния канал на съветското министерство на защитата, се появи обява със заглавие "Чехословакия би трябвало да е признателна на Съюз на съветските социалистически републики за 1968 година: историята на "Пражката пролет ", написа Offnews.

В обявата се твърди, че нахлуването на войските на Варшавския контракт в Чехословакия през 1968 година "не е разрешило на Запада да извърши държавен прелом в страната по технологията на Нежната гражданска война и е съхранило за над 20 години живота в мир и съгласно всички нации от страните на Варшавския контракт ".

Цяла седмица политическият хайлайф и медиите в Чехия опровергават тази цинична интерпретация на историческите събития.

Президентът Милош Земан връчи на съветския министър председател Дмитрий Медведев копие от обявата и я дефинира като "неприятен подарък ", "обида за чешкия народ " и "умишлена провокация ".

За възстановяване на връзките сред Чешката република и Русия е належащо съветските медии, свързани с държавни структури, да не разгласяват изказвания, които са жестоко извращение и лъжлива интерпретация на събитията през 1968 година, разяснява чешкият външен министър Любомир Заоралек.

Не желаем да слушаме по какъв начин през 1968 година е имало пуч, проведен от Запада, добави Заоралек.

Типично по руски фасон обявата в уеб страницата на телевизия "Звезда " към този момент е изтрита, без да има никакво публицистично пояснение. А съветският министър председател Дмитрий Медведев "успокои " президента Земан, че това не е формалната позиция на Москва - просто в телевизионния канал на министерството на защитата имало независимост на словото и "в Русия е провъзгласен правилото за невмешателство в работата на медиите ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР