След като новият кабинет встъпи в длъжност в министерствата се

...
След като новият кабинет встъпи в длъжност в министерствата се
Коментари Харесай

Смяната на властта: Какви са приоритетите на новите министри?

След като новият кабинет встъпи в служба в министерствата се организираха церемонии по предаване на властта. Ето по какъв начин протекоха те:

Новият министър на районното развиване и благоустройството: Държавата няма да остане без пътно поддържане

На церемонията в Министерство на регионалното развитие арх. Иван Шишков разгласи, че кабинетът му ще продължи положителните практики на предшествениците си и ще има надграждане. На въпрос за най-важните задания арх. Иван Шишков означи, че явно има проблем с пътните компании, само че би трябвало да се запознае в дълбочина с него, с цел да бъде открито вярното и законосъобразно решение. Министърът бе безапелационен, че сигурно страната няма да остане без пътно поддържане. И означи, че Министерството на районното развиване и благоустройството има и други значими цели, по които би трябвало да се работи на бързи обороти.

Новият министър на стопанската система ще работи за подготовка на българския бизнес за тежката зима

Корнелия Нинова съобщи поста на служебния министър на стопанската система Никола Стоянов, който беше уволнен от нея като член на управлението на ВМЗ-Сопот. Нинова разяснява, че чака служебният кабинет да е реваншистки надъхан към Българска социалистическа партия, а президентът Румен Радев ги е предал за следващ път.

" Очевидно държавното управление ще бъде реваншистко към Българска социалистическа партия, ще се употребява акцията, с цел да бъде злепоставяна Българска социалистическа партия, да се измислят и показват пред обществото компромати против Българска социалистическа партия, както виждате на мен президентът е обърнал особено внимание. Не знам с какво съм заслужила цяло държавно управление да бъде наречено " Анти Нинова ", особено внимание имам поради господин Стоянов, който е уволнен. Така, че аз особено съм удостоена с такава чест - да бъда заменена от човек, който съм уволнила ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

При предаването на властта Нинова очерта три добре свършени неща: добра политика към работодателските организации, излекуване на държавните предприятия и собствеността и превръщането на потребителските тематики за здравето, инфлацията и спекулата в приоритет. Извършени са хиляди инспекции. Министерството предава и един въпрос, по който доста би трябвало да с е работи - тематиката язовири. Нинова съобщи, че е предала отчет в прокуратурата за нарушавания.

Новият министър на стопанската система Никола Стоянов съобщи, че ще работи за подготовка на българския бизнес за тежката зима, която следва в разговор с бизнеса и синдикатите. Ще продължи и политиката за надзор.



Приоритетите на новото управление на Министерство на вътрешните работи - почтени избори, пътна сигурност, битка с наркоразпространението

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев одобри поста от Бойко Рашков със поръчката съществена задача да бъде обезпечаването на законосъобразно протичане на изборния развой. Той съобщи, че изключително внимание ще бъде ориентирано към това, което се случва по пътищата, в битката с водачи, използвали опиати или алкохол. Заяви още, че Министерство на вътрешните работи ще бъде безкомпромисно във връзка с наркоразпространението. Демерджиев разгласи, че в цялата си активност досега се е управлявал от правилата си на професионализъм и бистрота.

От своя страна Бойко Рашков разгласи, че оставя едно положително завещание и материална обезпеченост.



Новият финансов министър ще работи за подготовката на Бюджет 2023 и обезпечаване на средства за изборите

Основният приоритет на новият длъжностен финансов министър Росица Велкова ще бъде обезпечаване на средства за образуване на изборите, приготовление на бюджета за идната година и осъществяване на сегашния. Това разгласи тя при поемането на поста от Асен Василев. Досега тя му беше заместител министър с сектор държавни разноски.

" Ще съставим един базов бюджет за 2023 година, спазвайки бюджетната процедура, с цел да бъде квалифициран за идващото постоянно държавно управление, с цел да може да заложи в този план на бюджет своите политики. Ще продължим активността по проекта за въвеждане на еврото и при цялото осъществяване на дилемите ще разгадавам напълно на администрацията. ", сподели Велкова.

" Ние показахме, че може да се направи една извънредно необятна обществена стратегия. Ако си спомняте, претърпяхме ужасни рецензии при започване на годината, че това е най-разточителният бюджет, най-разхитителният, ще банкрутира страната и макар тази необятна обществена стратегия, макар тежките рецесии които ни удариха, войната в Украйна, инфлацията, енергийната рецесия, държавните финанси сега са по-стабилни, в сравнение с ги заварихме преди този момент. ", съобщи Асен Василев.

Драгомир Заков подари икона на наследника си в Министерство на защитата Димитър Стоянов

Церемонията в Министерство на защитата мина в духа на последователност. Служебният министър Димитър Стоянов получи икона на Свети Георги Победоносец от екипа на Драгомир Заков. И двамата обявиха, че не няма да позволен армията да се политизира. Бившият боен министър съобщи, че оставя почтено завещание.



Министърът на правораздаването Крум Зарков одобри държавния щемпел от Надежда Йорданова

„ Уважаема госпожо министър, за мен е чест да поема от вас държавния щемпел. Уважавам надълбоко напъните, които положихте като министър, мисля, че постигнахте положителни резултати и ви убеждавам, че екипът ми оттук насетне ще работи в дух на последователност. “, съобщи служебният министър на правораздаването Крум Зарков, който одобри държавния щемпел от предшественика си на поста Надежда Йорданова.



Сред целите си той открои продължаването на работата по обезпечаването на независима администрация на европейските делегирани прокурори, както и основаване на Съвет по криминологични проучвания към Министерство на правораздаването. Той добави, че ще продължи работата по законопроектите, тъй че да се обезпечи най-бърз достъп на България до средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност и да се предотвратят почнали наказателни процедури.

„ Имах достойнството да слага държавния щемпел върху няколко закона на 47-о Народно заседание от особена значимост. Този за закриване на профилираното правораздаване, този за предоставяне на повече автономия на европейските делегирани прокурори и този, който обезпечи на българското общество единна осведомителна среда за запорите на коли, земеделска техника и толкоз други движими движимости “, сподели по време на срещата Надежда Йорданова.

Тя добави, че оставя на наследника си на поста 20 планове на нормативни актове в друга степен на подготвеност, в това число и по Плана за възобновяване.



Новият министър на външните работи: Основен приоритет е организацията на изборите

Новият министър на външните работи Николай Милков поздрави Теодора Генчовска за постигнатия прогрес в връзките сред Република България и Република Северна Македония, като двамата се сплотиха към позицията, че България би трябвало да организира почтена външна политика с неприкритост към обществото.

„ Основен приоритет пред служебното държавно управление е организацията на изборите. Процесът няма да бъде елементарен и нямаме право на неточност ", акцентира министър Милков.

По думите му напъните и работата ще бъдат фокусирани и върху оправянето с комплекса от рецесии и приноса, който Министерството на външните работи може да даде в това отношение. За тази цел ще се употребяват груповите подходи на взаимоотношение с нашите сътрудници и съдружници.

" Ще работим за приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз, както и за участието на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване и в Шенген ", уточни още Николай Милков.



Проф. Велислав Минеков ще " продължи смяната " в Министерство на културата

Проф. Велислав Минеков одобри поста длъжностен министър на културата от Атанас Атанасов със поръчката, че " продължава смяната ".

" Пожелавам триумф на проф. Минеков. Вярвам, че той е откровено доброжелателен и желае да се бори за една по-добра среда. Аз и моят екип направихме, каквото можахме, с цел да може който и да е екип след нас - да му е малко по-леко. ", съобщи Атанас Атанасов.

Минеков съобщи, че е осведомен с недоброто финансово състояние на министерството, което ще се утежни в допълнение поради енергийната рецесия. Специално внимание в тази посока ще бъде обърнато на културните институции, чиито сметки могат да се окажат непостижими, сподели още той.

" Важно ми е да се случи всичко това, което би трябвало да подкрепи българската национална просвета. Задава се тъжно време. Не знам по какъв начин ще оцелеем. Отново стартират новите правила по COVID-19. Вероятно се задава и енергийна рецесия. Представете си какво ще се случи в държавните институции в една такава национална рецесия. Предстоят комплицирани решения. Естествено знам за финансовата мизерия на министерството. Не изпитвам завист на този, който ще пристигна на това място през зимата. Ще бъде подложен на огромно тестване. От министъра на финансите ще изисквам непрестанно помощ, другояче няма за оцелеем. ", сподели проф. Велислав Минеков.



Служебният министър Александър Пулев одобри поста от Даниел Лорер в Министерството на нововъведенията и растежа и даде обещание стабилно ръководство и последователност

Александър Пулев уточни няколко съществени посоки, по които ще работи.

„ Иска ми се да бъдем една концепция по-амбициозни с Българската организация за вложения. Ще употребявам моя опит като капиталов банкер да вкараме един по-модерен и професионален метод от позиция на метода на презентация пред интернационалните вложители на всички положителни благоприятни условия в българската стопанска система. ", уточни той. Служебният министър съобщи още, че във връзка с Българската банка за развиване ще се опита да се концентрира върху естеството на една такава кредитна институция, а точно ръководството на риска.

Даниел Лорер регистрира, че европейските стратегии, които подкрепят българския бизнес, към този момент са предадени на Европейската комисия за утвърждение. Той уточни още, че Планът за възобновяване и резистентност също е утвърден и първата мярка от него, ориентирана към бизнеса към този момент е стартирала, точно през министерството на нововъведенията - 260 млн. за софтуерна рационализация на фирмите.



Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова ще работи за подобряването на околната среда и връщането на доверието в системата на Министерство на околната среда и водите

„ Повече от 17 години съм част от специалистите, които работят за съблюдаване на законодателството в региона на околната среда. Приемам професионалните си задължения като своя персонална идея, само че знам, че единственият метод за реализиране на задачите е работата в екип, в партньорство, в дух на професионализъм и среда на висока експертиза, само че най-много разчитайки на експертите със познания и експертиза. Реалист съм, съзнавам критичността на обществото към работата на институциите, по тази причина имам упоритостта за тези месеци намерено, в разговор и отговорно да създадем още една крачка за възстановяване положението на околната среда и за връщане на доверието в системата на Министерство на околната среда и водите ", сподели министър Росица Карамфилова.

Предшественикът ѝ на поста Борислав Сандов сподели, че през миналите осем месеца е работил чудесно с Карамфилова, която оглавяваше Изпълнителната организация по околна среда.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР