След като ни разказа своите 30 празнични Зимни приказки в

...
След като ни разказа своите 30 празнични Зимни приказки в
Коментари Харесай

Откъс от "Вещици и магьосници" на Инид Блайтън

След като ни описа своите 30 празнични " Зимни приказки " в края на 2018 година, тази пролет най-превежданият детски създател в света съгласно класацията на ЮНЕСКО – Инид Блайтън – се завръща на български с нови 25 истории, отдадени на вещиците и магьосниците.

Казват, че вещиците са зли същества, скрити под маската на благи старици. А пък магьосниците могат да сторят всяко чудо под небето. Но дали това е по този начин ще разберем от Инид Блайтън и нейните " Вещици и магьосници ", която към този момент е по книжарниците с марката на издателство " Сиела ". Преводът е на Явор Недев, акомодацията на корицата - на Дамян Дамянов.

В рубриката " Четиво " " Детски Дневник " показва фрагмент от " Вещици и магьосници " на Инид Блайтън, възложен от издателство " Сиела ":

Магьосникът Веждосвъс

Веждосвъс беше вълшебник. Правилно го бяха кръстили по този начин, тъй като постоянно беше на­мусен, мърмореше и беше непрекъснато кисел.

Живееше в село Веселово. То не беше доста огромно, само че всеки в него беше благополучен, тъй като бе най-красивото и най-слънчевото село в цяла­та земя на феите.

Най-радостна от всички бе мама Припкава. Тя живееше сама в Засмяната къща най-после на селото. Всеки я харесваше, тъй като тя непрекъснато притичваше да прави услуги на този и оня и постоянно бе подготвена да се усмихне на всекиго.

Но в действителност не всеки я харесваше. Един човек по никакъв начин не я обичаше и това беше точно Веждосвъс. Той не можеше да я понася, тъй като тя непрекъснато му се усмихваше.

Магьосникът непрестанно клатеше глава и мърмореше, че нещо извънредно бе напът да се случи и че мама Припкава би трябвало да го слуша повече. – Сигурен съм, че на следващия ден ще има земетресение – сподели той. – Ако не тук, то някъде другаде. По-добре е да се тревожиш, в сравнение с да се смееш, мамо Припкава.

– Благословени да са ми цървулите! – отсече мама Припкава и постави кошницата си на земя­та. – А какво стана с великата черна стихия, коя­то щеше да пристигна предходната седмица? Ами на­шествието на гъсениците, за което ми загатна? Така и не ги видях.

– Някъде другаде са били – отговори Веж­досвъс кисело. – Но можеха и тук да се случат!

– Ще ги изчакам да дойдат нещастията, пък тогава ще се тормозя! – засмя се мама Припкава. – Много чудноват човек си за това село, Веждосвъс! По-добре да идеш в Скръбно­во, където в целия град се чуват единствено въздишки и недоволства вместо смях и забава!

Мама Припкава подвигна кошницата си и се насочи към Скокподскок, който живееше на върха на хълма, с цел да му остави едно гърне с мед.

Веждосвъс се загледа след нея. Видя по какъв начин дребна групичка феи я настигат и вземат кошни­цата от ръцете й. Видя по какъв начин една от тях долетя до лицето й и я целуна по бузата. Видя Пеленачко, бебето на селото, да й подава цветя от собстве­ната си градина.

– Не знам за какво толкоз я харесват – промърмори той. – Никой в никакъв случай не носи моята кошни­ца и нито един път не са ми създали подарък!

Точно тогава около него мина елфът Розо­вил и Веждосвъс се провикна след него.

– Ей, Розовиле! Ела да ми окажеш помощ с кош­ницата ми. Защо не ми окажеш помощ, както пома­гаш на мама Припкава?

– Ха! Да оказвам помощ на Веждосвъс? – засмя се Розовил. – Как ли пък не! Смръщените ти вежди и киселите ти думи са задоволителни, с цел да прого­нят всекиго, а всички знаят, че някои от магиите ти са неприятни! Не желая да бъда трансфорат в бубо­лечка или жаба!

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (44)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР