След като не успяха да се споразумеят по обща декларация

...
След като не успяха да се споразумеят по обща декларация
Коментари Харесай

Външните министри на Г-20 обсъждат световното управление в Аржентина

След като не съумяха да се спогодят по обща декларация по сложни въпроси като Иран, Палестина, Сирия и Венецуела, министрите на външните работи от Г-20 ще дискутират през днешния ден в аржентинската столица Буенос Айрес "мултилатерализма и международното ръководство ", съобщи Франс прес.

"Ще става дума за поддържане на засилена динамичност на интернационално съдействие по огромните тематики в интернационалния дневен ред и по-специално битката с тероризма и битката с климатичните промени ", уточни френското външно министерство.

Европейският съюз ще бъде представляван от българския външен министър Екатерина Захариева, чиято страна е ротационен ръководител на съюза. Захариева оглавява делегацията на Европейски Съюз.

Очаква се по самодейност на аржентинското председателство на Г-20 и на Съединени американски щати на срещата да бъде изразена позиция за Венецуела ден след противоречивите президентски избори. Бойкотирани от опозицията, изборите ще дадат опция на президента Николас Мадуро да остане на власт.

След срещата ще бъде оповестена обща декларация, подписана от 20-те страни в групата. Пресконференция ще дадат аржентинският външен министър Хорхе Фори, външният министър на Германия (домакин на предходната среща на Г-20) Хайко Маас и на Япония (председател на идната среща на групата) Таро Коно.

Очаква се в срещата да вземат участие шефът на английската дипломация Борис Джонсън и китайският външен министър Ван И. Съединени американски щати ще бъдат представлявани от помощник-държавния секретар Джон Съливан, а Русия - от заместник-министър.

Днешната среща на външните министри от Г-20 ще е втората. Първата бе проведена през 2017 година в Хамбург по предложение на тогавашното немско председателство.

Срещата на върха на Г-20 ще се състои на 30 ноември и 1 декември в Буенос Айрес - за първи път в Южна Америка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР