След като не успя да промени приватизационния си договор чрез

...
След като не успя да промени приватизационния си договор чрез
Коментари Харесай

Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

След като не съумя да промени приватизационния си контракт посредством съда Кирил Домусчиев получи опция за това посредством законодателни промени

© Надежда Чипева

- Финансовият подарък бе изработен с гласовете на партията на Бойко Борисов, Движение за права и свободи и " Воля ".
- Лобисткият текст още веднъж разклати стабилността на ръководещото болшинство. Още по тематиката
Акционерна рокада в " Булгартабак " къса връзката с обещаното от приватизатора

Австрийското BT Invest продаде каузи си на лихтенщайнските си притежатели и по този начин може да избегне неустойки
16 юли 2018
Домусчиев загуби делото за смяна на приватизационния контракт за БМФ

Собственикът на параходството ще би трябвало или да обезпечи нужния тонаж или да заплаща неустойки
12 юли 2018
Войната Симеонов vs Домусчиев продължава

Вицепремиерът съобщи, че сезира прокуратурата за нарушавания в приватизираното " Параходство БМФ "
1 сеп 2017

Сряда се оказа благополучен ден за предприемача Кирил Домусчиев, депутата от Движение за права и свободи и притежател на медии Делян Пеевски и още дузина знайни и незнайни приватизатори. По предложение на двама депутати от " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация, с решаващата поддръжка на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Воля " и безмълвното единодушие на съпротива от Българска социалистическа партия бяха признати по невиждан метод лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационния надзор. С тях притежателят на Параходство " Български морски флот " (БМФ) Домусчиев ще си спести заплащането на неустойки за несъблюдение на приватизационния контракт, които се пресмятат на над 50 млн. лева Освободен от евентуална санкция ще е и купувачът на " Булгартабак холдинг ", свързван с Пеевски - той е задължен да резервира предмета на активност дълго, а действително производството на цигари в последно време съвсем изчезна, само че очевидно това към този момент ще се преглътне безпроблемно от страната. Другият печеливш от прокарването на измененията ще е бъдещият сътрудник на Пеевски във вестникарските му сдружения " Ню имидж ", който купи преди 12 години " Бояна филм ". Те имат обвързване да не продават земята на киноцентъра в влиятелния столичен регион за 20 години, само че признатите ремонти им позволяват.

Единствените съперници на тази смяна - депутатите от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ, нарекоха сговора на сътрудниците си от другите парламентарни групи " безмълвно икономическо болшинство " и упрекнаха съдружните си сътрудници от ГЕРБ, че са продали страната за 55 млн. лева " Преди си имахме единствено цар Киро, в този момент към този момент си имаме цар Киро Втори ", оповестиха те, визирайки много скъпия подарък, който ръководещите и опозицията направиха на Кирил Домусчиев. И попитаха: " Защо министър председателят Бойко Борисов се опасява от Домусчиев? "

Вицепремиерът Валери Симеонов пък съпостави интервенцията по приемането на лобистката корекция с американския филм " Спасяването на редови войник Райън ", като я назова " Спасяването на редови войник Киро " и честити " новата коалиция в Народното събрание сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Воля ", които поддържаха поправката.

Амнистия със закон

Подаръкът става през две оферти за промени в Закона за приватизация, които бяха импортирани сред първото и второто четене. Едното беше импортирано от депутата от " Атака " Николай Александров и планува характерните отговорности на приватизираното сдружение, директно свързани с предмета му на активност, да не могат да бъдат вменени на купувача за период от повече от пет години. Според текста на предлагането това няма да важи за отговорностите за опазване на седалището на приватизираното сдружение, предмета на активност и отговорностите за вложения и трудова претовареност. Другото предложение, импортирано от народния представител от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров - Ревизоро, прави допустимо действието на предлагането на сътрудника му Александров да важи със задна дата. То планува смяната да се ползва и за подписани приватизационни контракти, по които към датата на влизане в действие на закона няма непогасени заплащания за неустойки за неизпълнени през първите пет години следприватизационни отговорности. Така всички, които дават отговор на тези условия, само че поетите им задължения са за период от повече от пет години и не са изпълнени, получават прошка. А законът за приватизация, когато е било състазанието, е гласял, че договорът не може да се трансформира и уговорките са непоклатими.

Най-очевидно тази смяна ще обслужи притежателя на БМФ Кирил Домусчиев. Неговите задължения в приватизацията на сдружението са десетгодишни и от уеб страницата на Агенцията за приватизация се вижда, че клаузите за вложения и за поддържането на избран брой чиновници не са изпълнявани години наред. Бизнесменът си е плащал неустойките за по-малкия брой чиновници, само че тези за поддържането на избран тонаж на корабите - не. Именно тези неустойки, които са за към 50 млн. лева, Домусчиев се опита да си спести, като заведе дело в Арбитражния съд за смяна на приватизационния контракт, което в началото завоюва. Държавата и по самодейност на вицепремиера Валери Симеонов обаче апелира решението и Върховен касационен съд го върна за ново разглеждане. Миналия понеделник Домусчиев дефинитивно загуби делото за смяна на приватизационния контракт. Приетите в този момент промени в закона на процедура го амнистират и той няма да заплати внушителната наказателна клауза.

Пас от " Атака " към ГЕРБ

Ходовете, които направиха ГЕРБ, " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация към приемането на измененията, би трябвало да влязат в справочник по какъв начин се прокарват лобистки ремонти без ясно вдишване на отговорност. Първото предложение на депутата от " Атака " Николай Александров беше импортирано предишния понеделник по обяд, малко откакто в Агенцията по приватизация е пристигнало решението на Арбитражния съд и последния ден, в който могат да се създадат оферти сред първото и второто четене на законопроекта за допълнения към Закона за приватизация. Вторият текст - за действието със задна дата на Емил Димитров - Ревизоро - е импортиран единствено 10 минути преди да затвори деловодството на Народното събрание в 18 часа. Миналата сряда измененията са били гледани от водещата икономическа комисия в Народното събрание, само че съгласно нейни членове тези текстове въобще не са били разисквани, а са били гласувани по този начин, както ги е предложила работната група. За приемането им пръв сигнализира вицепремиерът Валери Симеонов, който ден по-късно заяви, че се приготвя приемането на лобистка корекция в интерес на Домусчиев. Във вторник, по време на съвещанието на председателския съвет на болшинството водачът на " Атака " Волен Сидеров заявил подготвеност да отдръпна предложенията, само че по думите на Симеонов от ГЕРБ са подкрепили " услужливия план ". Пред сътрудниците си във вторник пък Емил Димитров - Ревизоро декларирал, че е бил измамен от Волен Сидеров. Той му дал предлагането да го внесе, като му споделил, че то ще бъде подкрепено още от депутати от ГЕРБ и " Обединените патриоти ", само че в последна сметка останал единствено неговият автограф и затова в понеделник го отдръпнал, описаха депутати от НФСБ. Предложението обаче към този момент беше включено в отчета на икономическата комисия за второ четене и действието на Ревизоро на процедура няма резултат. Заедно с това ръководителят на комисията Петър Кънев (БСП) беше приложил в отчета една хитрост - членът на предлагането на Александров беше изменен на 32г, а това на Емил Димитров - остана 32в, което заблуждаваше, че то се отнася за различен текст от закона за приватизация.

Изненадващо беше забързан и денят на гласоподаване на закона - вместо в четвъртък, в сряда. При гледането на измененията в зала Ревизоро, който другояче постоянно идва на работа, не беше в Народното събрание. По време на гласуването никой нито от опозицията, нито от ГЕРБ не взе думата за изявление. Единствено депутатите от НФСБ предложиха разглеждането да бъде отсрочено с аргумента, че не може да се приема текст, който да работи със задна дата, тъй като това е нарушаване на конституцията, както и че тази смяна обслужва няколко приватизационни покупко-продажби - за БМФ на Домусчиев, за " Булгартабак " и за киноцентъра в Бояна. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) единствен опонира на съдружните си сътрудници. Той съобщи, че текстът на Ревизоро няма деяние със задна дата, а задачата му била да уеднакви подписаните преди 10 години приватизационни контракти с тези, които следва да бъдат подписани към този момент по новите правила (явно не запомнил заявения от партията му мораториум върху приватизацията). Изненадващо от Кирилов пристигна и предлагането под формата на публицистична корекция предлагането на Емил Димитров да се промени и да се отнася за чл.32г, т.е. за поправката на Александров. Така редакцията беше утвърдена с гласовете на 67 депутати от ГЕРБ, 15 от Движение за права и свободи, 9 от " Воля " и един от " Обединените патриоти " от Вътрешна македонска революционна организация и един самостоятелен. Срещу предлагането бяха 22-ма народни представители от Българска социалистическа партия и 10 от " Обединените патриоти ", главно от НФСБ и вносителя на едното от предложенията Николай Александров.Направи усещане, че един от главните виновници за прокарването на двете промени - Волен Сидеров, напусна пленарната зала преди гласуването и по този начин виновността за общия сговор за приемането на лобистката корекция падна върху ГЕРБ. За сметка на това гласовете на " Обединените патриоти " бяха обезщетени от Движение за права и свободи. Текстовете освен че обслужват цигарения холдинг " Булгартабак ", зад който стои техният сътрудник народен представител Делян Пеевски, само че и скрепяват другарските връзки сред двамата предприемачи, поради което се вършат законодателните промени - преди по-малко от два месеца компанията на Пеевски " Интръст " закупи от сдружението на Домусчиев " Есте " два прилежащи жилището в едноименния комплекс в столичния квартал " Изток " с обща повърхност от 200 кв.м. Според имотния указател цената на договорката е 800 хиляди лева При тази обстановка на НФСБ не им остана нищо друго, с изключение на да се надяват президентът да наложи несъгласие на към този момент признатите лобистки текстове.

Какво става в болшинството След конфликта сред НФСБ с останалата част от " Обединените патриоти " и ГЕРБ за следващ път породи въпросът докога ще оцелее ръководещото болшинство в този си тип. Малко преди законопроектът да бъде гласуван в Народното събрание, Валери Симеонов заплаши в утринния блок на Българска национална телевизия, че в случай че измененията бъдат утвърдени, той не вижда бъдещето на партията си в тази коалиция. След приемането им обаче даде заден, като сподели, че такова решение би трябвало да бъде взето от партията. По същия метод дадоха отговор и депутатите от НФСБ в Народното събрание, до момента в който се питаха риторично на дадения от тях брифинг " докога ще продължава тази нечестна игра " в ръководещата коалиция. Така, по всичко проличава, обединението няма да бъде даже разтърсена. Олигархията ще получи своето. Наглата насмешка с данъкоплатците ще послужи за следващата проява, че околните до властта " предприемачи " могат да вършат каквото си желаят. Който е слушал, ще директория.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР