След като не успя да постигне бърза победа в Украйна,

...
След като не успя да постигне бърза победа в Украйна,
Коментари Харесай

Русия преминава към план Б

След като не съумя да реализира бърза победа в Украйна, Русия минава към проект " Б ", написа в заглавие в. " Уолстрийт джърнъл ". Тактическата смяна цели да се окаже напън над Украйна да одобри безпристрастен статут и досегашните съветски териториални придобивки, цитира американският ежедневник представители на администрацията на президента Барак Обама, съобщи Българска телеграфна агенция.

След като не съумя да превземе Киев, съветският президент е заставен да промени тактиката на нашествието в Украйна и да премине към тактика на " отбрана на главните териториални цели ", търсейки по едно и също време лостове да принуди Украйна да се съгласи на безпристрастен статут, отбелязва изданието. Сега Путин желае да принуди Киев да одобри териториалните искания на Русия към южните и източните региони на Украйна, с което да се сътвори " сухопътен кулоар " сред анексирания през 2014 година Крим и Донбас, отбелязва " Уолстрийт джърнъл ".

Мариупол е подложен на гневна съветска офанзива, написа в заглавие в. " Вашингтон пост ". Американският ежедневник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски още веднъж е изразил предпочитание за мирни договаряния с Владимир Путин в миг, когато Русия се пробва да означи първа стратегическа победа, завземайки основния украински югоизточен пристанищен град на Азовско море. Съобщава се за интензивни улични боеве във всички квартали на Мариупол, в това число за съветски въздушни удари по художествено учебно заведение, където съгласно кмета на града Вадим Бойченко се били укрили 400 души. Украйна обаче отхвърля апелите на Кремъл да съобщи Мариупол, отбелязва " Вашингтон пост ". Изданието цитира думите на подполоковник Серхий Бачински, представител на военната болница в Днипро, на към 200 километра от Мариупол, че връзките в града значително са прекратени, а индустриалните региони, където се създава стомана, са се трансформирали в полесражение.

" Вашингтон пост " цитира известие на ТАСС, че съветските сили са дали през днешния ден времеви прозорец от два часа, през който украинските бойци могат да се изтеглят от Мариупол без да бъдат атакувани. Руските сили срещат гневна опозиция към Киев и други огромни градове, само че украинският надзор върху Мариупол наподобява по-слаб, а по думите на американския министър на защитата Лойд Остин, е " мъчно да се каже " дали градът ще издържи на продължителна блокада, обобщава " Вашинготн пост ". Изданието показва, че завладяването на Мариупол би разрешило на Путин обезпечи съхопътна връзка сред анексирания през 2014 година полуостров Крим и Донбас, откакто съветските сили съумяха да завземат териториите западно от Мариупол, в това число по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

Ожесточени боеве се водят в Мариупол, откакто Русия изиска от Украйна да ѝ съобщи града, написа в заглавие в. " Файненшъл таймс ". Британското издание показва, че Русия е дала на Украйна краен период до през днешния ден да ѝ съобщи контрола върху обсадения пристанищен град, където се разиграха едни от най-тежките сражения от началото на съветската инвазия в Украйна. Според " Файненшъл таймс ", позоваващ се на РИА Новости, съветското министерство на защитата е съобщило, че от 10 ч. (и българско време) отваря филантропични коридори за овакантяване на Мариупол, и призовало украинските сили да сложат оръжие и да изоставен града.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР