След като Конституционният съд отмени по-високия имотен данък в курортите,

...
След като Конституционният съд отмени по-високия имотен данък в курортите,
Коментари Харесай

Курортните имоти отново с нисък данък

След като Конституционният съд анулира по-високия заможен налог в курортите, група народни представители от ГЕРБ, измежду които и ръководителят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова внесоха в Народното събрание проектозакон за анулация на противоречивите текстове.

Трябва да напомним, че с измененията в Закона за локалните налози и такси през есента на предходната година бе признато да се таксуват с по-висока ставка парцели, които се намират в курортните обитаеми места и не са главно жилище. По този метод трябваше да се ограничи бягството от заплащане на налози за приходи, получени от недекларирани апартхотели и квартири. Мярката ще засегне 140 обитаеми места. Идеята за нея пристигна от Обединените патриоти, а малко след приемането й президентът Румен Радев наложи несъгласие върху тези разпореждания. То обаче бе отхвърлено от Народното събрание.

По-високите налози за курортните парцели влязоха в действие от началото на годината, само че решението на Конституционен съд спря използването на нарастването.

"Изключителната подготвеност на Народното събрание да открива налози във всичките им детайли по отношение на недвижимите парцели на жителите се оказва поделена сред Народното събрание и държавното управление, което е конституционно неприемливо. В листата с курортите, одобряван с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неразбираеми, субективни и мъчно предвидими критерии. Така законът се слага според от подзаконов акт, чието естество разрешава бързо и елементарно изменяне, което води до конституционно неприемлива правна неустановеност ", се споделя в решението на Конституционен съд.

Противоконституционалните текстове предвиждаха общинските препоръки да одобряват по-висок налог върху постройките - сред 5 и 7 на хиляда върху данъчната оценка за курортните парцели в балнеолечебни, планински и морски курорти от национално значение ( става дума за общо 42) и сред 4.5 и 6 на хиляда за парцелите в останалите близо 100 обитаеми места, избрани като курорти. Припомняме, че данъкът върху жилищата в страната е надалеч по-нисък - сред 0.1 до 4.5 на хиляда върху съответната данъчна основа.

Предвижда се данъкът за жилищните парцели за 2019-а да се преизчислява служебно. А притежателите на парцели, предплатили до 30 април 2019-а по-високият налог за парцела си за цялата година ще употребяват 5% отстъпка върху преизчисления данък. Надвнесените суми подлежат на възобновяване или прихващане, разясняват вносителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР