След като Националният институт по метеорология и хидрология се раздели

...
След като Националният институт по метеорология и хидрология се раздели
Коментари Харесай

Сред новите задачи на НИМХ: Замърсителите на въздуха

След като Националният институт по метеорология и хидрология се раздели с Българската академия на науките от 1 януари през днешния ден просветителният министър ще се срещне с управлението на метеоролозите, които минават под шапката на МОН.

Левче, само че не за кефче с рейса из вдигналия се леко смог над София
Сред първите задания на Национален институт по метеорология и хидрология е взимане на проби и разбор на праха във въздуха над София.

“Подготвяме два плана, като единият ще бъде финансиран от МОН. Той е ориентиран към това въз основата на разбор на праха, който ще се взема посредством автоматизирани устройства, да забележим каква част от замърсяването в София се дължи на превоза и каква на битовото отопление. Сега няма никакво проучване, което да покаже какво е съотношението сред тези два индикатора. Ще можем да определим и доста по-точно и какво идва извън ”, изясни пред “Труд ” шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

Работили сме по сходен план с Международната организация за атомна сила. Надяваме се следващата година да знаем съответните замърсители, надлежно Столичната община да може да се насочи към главния от тях. Прогнозната стойност на плана е към 300 000 лв..

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР