След като настояваха в продължение на седмици, че здравите хора

...
След като настояваха в продължение на седмици, че здравите хора
Коментари Харесай

Как да слагаме и сваляме маската правилно, за да не се заразим

След като упорстваха в продължение на седмици, че здравите хора не би трябвало да носят маски, здравните чиновници по света трансформират своите насоки в отговор на възходящия брой доказателства, че хората, при които няма очевидни признаци за болест, играят основна роля в пандемията COVID-19. Фактът, че новият ковид се популяризира по капков път и може да остане жизнерадостен до 72 часа на избрани повърхности, както и да бъде излъчен от хора, които са безсимптомни, подтикна държавните управления да подхващат по-строги ограничения.
Съвсем неотдавна Турция стартира гратис да раздава на жителите по пет медицински маски за лице седмично, откакто държавното управление разгласи, че носенето на маски в публични пространства е наложително, с цел да се ограничи разпространяването на вируса.
Лекарите в Турция обаче предизвестяват, че неправилното прилагане на тези маски може да докара до още инфекции, оповестява „ Сабах “, представен от БГНЕС.
За да избегнете инцидентно заразяване, до момента в който слагате маската, Световната здравна организация (СЗО) предлага да следвате някои стъпки.
Преди да сложите маската си, уверете се, че сте измили ръцете си със сапун и вода или дезинфектант на алкохолна основа за най-малко 20 секунди. След това със сухи ръце дръжте единствено еластичните ленти или връзки, като се уверете, че цветната част (обикновено зелена, жълта или синя) или напълно бяла, само че с посочена от производителя страна, която да е обърната на открито, е сложена вярно. Поставете маската върху лицето си. Поставете по една връзка към всяко ухо или завържете връзките зад главата си. След като е на мястото си, притиснете горния закривен борд на маската с два пръста, с цел да я приспособите към формата на носа си, като внимавате да е плътна, а устата и носът ви да са покрити.
Най-важното, при което хората бъркат, е като допират маската, до момента в който я употребяват, изключително предната част, където се намира устата. Според лекарите, това е просто да покана вируса да ви болести, като по-скоро неумишлено докосвате нечистата повърхнина с ръце и го въвеждате в дихателната си система. Ако въпреки всичко се уловите да вършиме това, свалете маската, измийте ръцете си и сложете нова.
Преди да свалите маската, още веднъж се уверете, че ръцете ви са чисти и я свалете откъм ушите, въобще не докосвайте предната част. Изхвърлете я незабавно, като я хвърлите в кошче със затворен похлупак и още веднъж измийте ръцете си.
Щом маската ви стане влажна, без значение дали от пот, кихане или кашлица, сменете я. Не използвайте наново и не се опитвайте да миете маски за еднократна приложимост.
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР