След като наскоро Катинка Хошу разбуни духовете в световното плуване

...
След като наскоро Катинка Хошу разбуни духовете в световното плуване
Коментари Харесай

Бунтарката Катинка Хошу направи синдикат на плувците

След като неотдавна Катинка Хошу разбуни духовете в международното плуване с отворено писмо във Facebook, в което сипеше огън и жупел против ФИНА (Световна федерация по плуване за аматьори), тя към този момент сътвори и профсъюз. Нарече го Глобална асоциация на професионалните плувци - GAPS.

На формалния уебсайт на GAPS се чете, че международният профсъюз на плувците желае " нашият глас да бъде чут и да станем на крайници за самите себе си ".

Става ясно също по този начин, че членове на Глобалната асоциация на професионалните плувци са станали към този момент някои международни плувни звезди от първа големина като сестри Бронте и Кейт Кямбел (Австралия), Жанет Отесен (Дания), Марко Кох (Германия), Адам Пийти (Великобритания), Косуке Хагино (Япония), Раноми Кромиводжоджо (Нидерлания), Сара Сьоштрьом (Швеция) и Конър Дуайър (САЩ).

Засега не е посочено, че български плувци са станали членове на GAPS.

От уеб страницата не излиза наяве дали GAPS има Устав или програмна декларация.

Катинка Хошу като се изключи че е евентуално най-хубавата плувкиня на съвремието, има известност и на бунтарка, която не мълчи, когато счете, че ползите й са накърнени, изключително финансовите. Почти всички са съгласни с нейната съществена теза, че международното плуване продължава да бъде аматьорски спорт, макар, че към него има замайващ интерес и милиарди фенове наблюдават да вземем за пример международните шампионати по плуване.

Интересно ще бъде да се види каква ще бъде реакцията на ФИНА, която тъкмо в този момент обаче е в предизборна тресчица и едва ли й е тъкмо до Глобалната асоциация на професионалните плувци. Очаква се напълно скоро за най-важният пост на ФИНА да влезнат в дуел настоящия президент доктор Хулио Мальоне (Уругвай) и Паоло Барели (Италия). Според някои специалисти допустима е и трета кандидатура, която да успее да надиграе двамата любимци.

Възможно е също по този начин да бъдат основани няколко международни синдикати на плувците, като подобен към този момент има един - Професионална плувна асоциация. От една страна, това може да бъде преднамерено направено с цел да бъдат разпилени силите на плувците и разпокъсана тяхната единност. От друга страна, това може да бъде и изцяло импровизиран развой. Не е изключено също по този начин всеки плувен спорт да си сътвори международен профсъюз на спортистите - такива също има.

Всъщност същинската оригиналност е, че отпред на GAPS застана Катинка Хошу, която има митичен статус в плуването. Тя може да осребри своята известност, като отбрани икономическите ползи на плувците, в което няма нищо неприятно. В случай обаче, че слезе скоро от международната плувна сцена GAPS едва ли ще реализира зашеметяващи триумфи.

създател: Иван Цанов, bgswim.com
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР