След като напрежението между Австралия и Китай нарасна през последните

След като напрежението между Австралия и Китай нарасна през последните ...

Австралийска банка: Азия не е само Китай.


След като напрежението между Австралия и Китай нарасна през последните месеци, много компании търсят начин да диверсифицират веригата си за доставки от други части на Азия. Това заяви пред Си Ен Би Си главният изпълнителен директор на New Zealand Banking Group Шейн Елиът.

ANZ, която е една от най-големите банки в Австралия, разговаря с редица компании в страната и в Нова Зеландия за възможности в Азия, извън Китай.

„Едно от основните ни послания е: Азия не е само Китай. Има голяма разлика между възможностите, които предлагат Япония, Корея, Филипините или Индия. Нашата цел е да запознаем хората с тях“, казва Елиът.

Отношенията между Китай и Австралия се влошиха, след като Канбера призова за международно разследване за произхода на коронавируса. Този призив разгневи Пекин, който наложи мита върху редица австралийски продукти.

„Този конфликт имат и позитивна страна. Геополитически, той накара хората да се замислят върху изграждането на по-диверсифицирана стратегия в Азия, вместо правенето на бизнес на едно място“, коментира шефът на ANZ.

Източник: manager.bg