След като на няколко пъти от създаването на енергийната борса

След като на няколко пъти от създаването на енергийната борса ...

Нулеви цени се появиха на борсата за ток.След като на няколко пъти от създаването на енергийната борса цените на тока достигнаха високи цени, които шокираха бизнеса, тази сутрин цените за доставка достигнаха до почти 0 лева - между 0.1 и 0.39 лв. за мегаватчас в периода от 3 до 12 часа, съобщава "Капитал". В началото на месеца имаше предложения за 100 лв. за мегаватчас.

Изданието посочва, че за срива в цените сега причината е спрялото потребление на хилядите търговски обекти от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и моловете. Доставчиците на ток за тях се опитват да продадат количествата чрез платформата "Ден напред", а заради слабото търсене цените се свиват драстично.

По информация на "Капитал" и в България е имало оферти при отрицателни цени, но постигнатата средна стойност за 22 март е 14.84 лв./мВтч. При сделките за понеделник (23 март) пък цената е 38.12 лв./мВтч, което предвид прогнозата за застудяване също е изключително ниско.

По принцип март, април и май са месеците с най-ниски борсови цени на електроенергията, което се обяснява с пониженото потребление след зимата и големите водни запаси за дейността на ВЕЦ.

За индустриалните потребителите спадът в цените е положителен, ако нямат договори с фиксирани цени занапред, но за производителите може да се окаже силно негативно.

Източник: dnevnik.bg