След като на няколко пъти от създаването на енергийната борса

...
След като на няколко пъти от създаването на енергийната борса
Коментари Харесай

Нулеви цени се появиха на борсата за ток

След като на няколко пъти от основаването на енергийната борса цените на тока доближиха високи цени, които шокираха бизнеса, тази заран цените за доставка доближиха до съвсем 0 лв. - сред 0.1 и 0.39 лева за мегаватчас в интервала от 3 до 12 часа, оповестява " Капитал ". В началото на месеца имаше оферти за 100 лева за мегаватчас.

Изданието показва, че за срутва в цените в този момент повода е спрялото ползване на хилядите търговски обекти от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и моловете. Доставчиците на ток за тях се пробват да продадат количествата посредством платформата " Ден напред ", а поради слабото търсене цените се свиват фрапантно.

По информация на " Капитал " и в България е имало предложения при негативни цени, само че постигнатата междинна стойност за 22 март е 14.84 лева./мВтч. При покупко-продажбите за понеделник (23 март) пък цената е 38.12 лева./мВтч, което поради прогнозата за захлаждане също е извънредно ниско.

По принцип март, април и май са месеците с най-ниски борсови цени на електрическата енергия, което се изяснява с намаленото ползване след зимата и огромните водни ресурси за активността на Водноелектрическа централа.

За индустриалните потребителите спадът в цените е позитивен, в случай че нямат контракти с закрепени цени отсега нататък, само че за производителите може да се окаже мощно отрицателно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР