След като на 1 март приключи Берлинале - първият за

...
След като на 1 март приключи Берлинале - първият за
Коментари Харесай

Венеция слага край на фестивалната суша

След като на 1 март завърши " Берлинале " - първият за годината огромен европейски кинофестивал, който хвана последния трен преди коронавирусът да блокира света, на 2 септември културният живот продължава във Венеция. 

Въпреки че със своите над 30 000 жертви Италия е измежду най-засегнатите от COVID-19 страни, най-старият кино фестивал в света възнамерява да организира 77-ото си издание по график. Лука Зайа, шеф на административния район Венето, където се организира форумът, удостовери това пред всички международни медии при започване на седмицата. Ако всичко върви по проект, " Мостра Венеция "  ще е първото мащабно международно събитие, което ще се състои след епидемията - всички прояви за пролетта и лятото към този момент бяха анулирани.

Новината идва малко откакто Венецианското биенале обяви, че най-големият фестивал за съвременно и модерно изкуство се отсрочва за 2022 година, а Архитектурното биенале в града на каналите, което трябваше да се застъпи с кинофорума, ще се организира през 2021-ва. Зайа обаче прецизира, че отлагането на последния се е наложило поради зародили затруднения по структурата на павилионите, а не по епидемиологични аргументи, написа " Варайъти ".

Сред фестивалите, които анулираха своите издания за 2020 година, са Кан, Карлови Вари, Сан Себастиян, Локарно и доста други От петък те сплотяват старания в онлайн събитието We Are One: A Global Film Festival, където гратис в границите на 10 дни ще бъдат показани 34 пълнометражни и над 70 късометражни кино лентата. Венеция също взе участие там със свои оферти, само че тя ще връчи своя " Златен лъв " и онлайн на 12 септември. 

Най-вероятно мащабите на събитието тази година ще бъдат по-скромни, отбелязва Лука Зайа. В началото на май организаторите се допитаха до редица представители на филмовата промишленост, с цел да се срещнат с техните паники и оферти, а и да преценяват какъв брой режисьори, артисти и продуценти действително биха дебаркирали във Венеция. В предходни позиции артистичният шеф Алберто Барбера заявяваше твърдо, че фестивалът не би тръгнал по виртуалния път, само че в този момент се обмисля „ виртуална стая за скрийнинги при потреблението на сигурна онлайн платформа “ за гостите с акредитации, които няма да могат да участват онлайн.

Сигурно е обаче, че Кейт Бланшет ще бъде там като ръководител на журито. Тя бе определена на този пост още през януари.  " Всяка година чакам с неспокойствие селекцията във Венеция и всяка година тя е изненадваща и друга. Фестивалът във Венеция е празник на провокативната и вдъхновяваща среда, която е киното във всичките му форми. Привилегия и наслаждение е да бъда тазгодишен ръководител на журито ", съобщи австралийската актриса, която през 2018 година оглави и журито в Кан. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР