След като Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в

...
След като Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в
Коментари Харесай

Спирането на неваксинирано дете от градина е в обществен интерес, смятат лекарите

След като Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна ревизия в Сливен оповестиха, че ще апелират на последваща инстанция решението на Административния съд в града, открил, че е дискриминация неимунизирано дете да не бъде допускано в детска градина, двете здрави институции са подкрепени и от Българския лекарски съюз (БЛС).

Миналата седмица духовник от Сливен и брачната половинка му осъдиха районната здравна ревизия за дискриминация, тъй като едно от децата им, което е без сложени наложителни ваксини, е спряно от детска градина. Семейство Янакиеви не са ваксинирали двете най-малки от деветте си деца поради подозрения в сигурността на имунизациите. То заведе в Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) тъжба за дискриминация против министъра на опазването на здравето и шефа на Регионалната здравна ревизия в Сливен. През април 2019 година КЗД отсъди, че институциите не са нарушили Закона за отбрана от дискриминация, само че Административният съд – Сливен излезе с противоположното мнение.

Според Българския лекарски съюз правосъдното решение слага в риск публичното здраве и дава превес на персоналния пред публичния интерес.

БЛС вижда сериозна заплаха решението освен да послужи като претекст за завеждането на още каузи, само че и да сътвори предпоставки за усилването на антиваксърските настройки у нас и увеличение броя на неимунизираните
деца. А това от своя страна води до увеличение риска от появяването на епидемии от инфекциозни болести като епидемията от морбили тази година. От януари 2019 година до април Националният център по заразни и паразитни заболявания е записал 389 случая на морбили, които до ноември към този момент са над 1000. За същия интервал през 2018 година случаите са били 4, а през цялата година – 13, напомня съсловната организация на лекарите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР