След като миналия месец бяха открити две екзопланети в обитаемата

...
След като миналия месец бяха открити две екзопланети в обитаемата
Коментари Харесай

Има ли шанс за живот на две сравнително нови екзопланети?

След като предишния месец бяха открити две екзопланети в обитаемата зона на близка звезда - алено джудже, наречена " Тийгардън " (Teegarden), двама израелски астрофизици взеха решение да ревизират капацитета за действителен живот и откриха, че на едната от екзопланетите температурата може да е близка до тази на Земята, до момента в който на другата може да е по-близка до тази на Марс.
Звездата " Тийгардън " е една от най-близките до нашата планета, единствено на 12,5 светлинни години, само че не бихте я видели с гледане на нощното небе. Звездата е джудже. Нашето Слънце е 300 000 пъти по-ярко от нея. Тя има единствено 8% от масата на Слънцето. Една звезда обаче не би трябвало да е ярка, с цел да има към нея планети. По-рано тази година бяха видяни две планети, които обикалят към мъничката звезда.
" Двете планети наподобяват на вътрешните планети на нашата Слънчева система. Те са единствено малко по-тежки от Земята и са ситуирани в по този начин наречената обитаема зона, където водата може да участва в течна форма ", споделя основният академик Матиас Зехмайстер от Института по астрофизика в Университета в Гьотинген.
Тези две екзопланети, известни просто като b и c, се намират в по този начин наречената обитаема зона, където нито е прекомерно горещо, нито е прекомерно студено, с цел да съществува живот.
Земята, несъмнено, също се намира в обитаемата зона на Слънцето, а Марс и Венера са в периферията ѝ. Но както допускат безжизнените Марс и Венера, разположението в обитаемата зона не е гаранция за битие на живот. Ето за какво двама израелски учени - Амри Вандел от Еврейския университет в Йерусалим и Лев Тал-Ор от Университета в Тел Авив, взеха решение да проучат въпроса за планетите на звездата на " Тийгърдън " по-дълбоко. Откритията им са показани в изследване, оповестено в Astrophysical Journal.
Тъй като звездата е по-тъмна от нашето Слънце, обитаемата зона към нея е доста по-малка; двете екзопланети вършат обиколка към слънцето си единствено за 4.9 и 11.4 земни дни. Едната им страна постоянно е обърната към звездата, а другата седи във безконечна нощ, открили учените.
Според тях, това не е добър фактор във връзка с условия за живот. Учените обаче означават, че към момента е допустимо екзопланетите да поддържат течна вода, само че атмосферата евентуално ще е тънка. И въпреки всичко, даже и тънка атмосфера би била задоволителна, с цел да измести топъл и леден въздух от противоположните страни на екзопланетата, с цел да се изравнят температурите.
И двете екзопланети също са почти с размер на Земята - единствено по себе си удивително изобретение, защото до неотдавна астрономите бяха разкрили единствено доста по-големи екзопланети от нашата планета.
Астрономите допускат, че двете екзопланети евентуално са сходни на Земята и Марс във връзка с температури, като едната има повърхностни температури сред 0 и 50 градуса по Целзий а другата е много по-студена. Въпреки това, звездите вид алено джудже постоянно могат ненадейно и непредвидимо да излъчват големи слънчеви пламъци, удвоявайки яркостта единствено за няколко минути и изстрелвайки прояви на сила, които могат да унищожат атмосферата на планетата и да я изложат на голямо количество радиация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР