След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци,

...
След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци,
Коментари Харесай

Товарят последните 25 контейнера с отпадъци за връщане в Италия

След като предходната седмица отпътуваха общо 40 контейнера с боклуци, 20 от пристанище Варна и 20 от пристанище Бургас, през днешния ден се товарят последните 25 контейнера от пристанище Варна за връщане назад в Италия.

С това се завършва процедурата по реекспорт на общо 127 контейнера от пристанище Варна и 20 контейнера от пристанище Бургас, обект на противозаконен транспорт на боклуци от Италия за България, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Незаконните транспорти бяха установени през януари след взаимни инспекции на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Прокуратурата, Агенция „ Митници “, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Тогава беше открито, че съгласно съпровождащите транспорта документи контейнерите би следвало да съдържат боклуци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е установено, че отпадъците са нечисти от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването на отпадъците по екологосъобразен метод.

За вноса на такива боклуци се ползва процедура на предварителна писмена нотификация и единодушие сред двете страни, каквато не е извършена. Това съставлява жестоко нарушаване на Регламент (ЕО) №1013/2006 на Европейския парламент, който страните-членки на Европейски Съюз ползват директно и съблюдават условията, написани в него по отношение на транспортите на боклуци в границите на общността, както и за вноса и износа на боклуци от и към Европейски Съюз.

След определяне на противозаконните транспорти министърът на околната среда и водите Емил Димитров сезира италианските способени органи и насочи искане за реекспорт на отпадъците. Последващите сполучливи процедури са прегледен образец за поддържане на положително съдействие и връзка сред способените органи на две страни, в тази ситуация България и Италия, по използване на Регламент (ЕО) №1013/2006 за транспортите на боклуци.

Със взаимните старания на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Агенция „ Митници “, Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и италианските органи бяха върнати назад общо 147 нелегално превозени контейнера с боклуци с общо тегло от 3 792,62 тона.

Министър Димитров изрича благодарности към българските и италианските органи, взели участие в интервенциите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР