След като миналата седмица Нидерландия обяви, че няма да вдигне

...
След като миналата седмица Нидерландия обяви, че няма да вдигне
Коментари Харесай

Петков за Шенген: Австрия може да опре до България за транзита на руския газ

След като предходната седмица Нидерландия разгласи, че няма да вдигне ветото си за присъединението на България в Шенгенското пространство, в понеделник и Австрия даде да се разбере, че няма смяна в позицията ѝ против разширението на зоната за свободно пътешестване. Toва стана часове преди визитата на премиера Николай Денков във Виена. В едночасово изявление по публичната австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи за следващ път твърдата си позиция против присъединението на България и Румъния.

" Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, споделих, не е мъртъв, Шенген въобще не действа. Какво имам пред тип: ние в никакъв случай не сме имали толкоз гранични контроли откогато съществува това свободно пространство, както сега: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, за какво? Защото Германия управлява границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и смятам за надълбоко неправилно в такава обстановка да се дискутира премахването на контроли на друго място, сега когато има толкоз вътрешногранични контроли колкото в никакъв случай до момента в това пространство “,обясни Карнер, представен от Българска телеграфна агенция.

Кирил Петков: Австрия може да опре до България за съветския газ 

Интервюто съответства с публикуването на статия по тематиката на някогашния министър председател и съпредседател на " Продължаваме промяната " в локалния ежедневник " Дер Щандарт ", в която той за следващ път декларира, че България е подготвена за Шенген, а допускането ѝ ще бъде от употребява за всички страни в зоната, включително и за австрийците.

Освен това Петков написа, че  " има забележителен риск съветският газ да не стигне до Австрия през Украйна през идната година ", което ще остави две вероятни други възможности - България и Румъния.

" България може да доставя газ на Австрия посредством газопровода " Турски поток ", а Румъния може да обезпечи газ от своите черноморски запаси. В година, в която Австрия се нуждае най-вече от приятелите си, тя би трябвало да реши дали да ги отблъсне с подправена националистическа изразителност, или да работи дружно с тях, с цел да обезпечи различни доставки на газ на допустимо най-ниска цена. Нека да преосмислим позицията за Шенген от тази позиция! ", пише Кирил Петков.

Той отбелязва, че огромна част от пшеницата, маслото, плодовете и зеленчуците идват в Австрия от Турция, България и Румъния ", а забавянето на тировете по границите води до спомагателни логистични разноски, които се трансферират върху австрийските консуматори. 

" Чували ли сте в миналото националист да акцентира този стопански мотив? Малко евентуално, тъй като те избират да ускоряват страховете на хората, вместо да оферират решения ", показва той.

Кирил Петков декларира, че България е постигнала прогрес в битката с корупцията, а единствено два % от мигрантите, които доближават до Австрия, минават през България и Румъния.

В същото време той споделя, че България е подготвена да подпише съглашение с Австрия за допускане на австрийската полиция на външната граница.

За разлика от България, която резервира изкусен звук, Румъния заплаши да съди Австрия.

Появяват се и нови хрумвания за дейности против австрийските ръководещи, които обаче към момента не са официализирани от Букурещ.

Австрия: По границата има още доста работа

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер обаче разяснява, че по границата на България с Турция има  " още доста работа ".

" Като министър на вътрешните работи задачата ми е да устоя на тази рецензия. Аз давам отговор за сигурността в тази страна, факт е също по този начин, че аз видях оградата по границата сред България и Турция. Бях дружно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още доста работа. Ние обсъдихме (в хода на изявлението - бел.ред.) въпроса за настоящ бежански и миграционен пакт, само че за задачата належащо изискване е да има настояща отбрана по външната граница и до момента в който тя не работи, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да понижа граничната отбрана ", посочи той.

Визитата на канцлера Карл Нехамер у нас бе при започване на годината, тогава неговата делегация посети на място границата и установи за следващ път неналичието на изцяло видеонаблюдение и други механически проблеми.

По-рано този месец на посещаване у нас бе и ръководителят на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка. Неговото мнение обаче се разграничава и той сподели, че  " България извършва своите отговорности във връзка с критериите за приемане в шенгенското пространство ", а ветото на страната му е обвързвано с нуждата от промяна на зоната за свободно пътешестване.

Карнер бе един от архитектите за налагането на ветото върху Румъния и България през декември 2022 година. Вътрешният министър е авторитетен член на Народната партия на премиера Карл Нехамер, който също поддържа запазването на ветото при визитата си в България напролет.

Нидерландия: Нищо не се е трансформирало, ветото за Шенген остава

Миналата седмица министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург, разяснява представен от БНР, че Нидерландия няма да смъкна ветото си за присъединението на България към Шенген.

" Ситуацията сега не е изменена и не виждам да се промени в кратковременен проект. Първо, желаеме самостоятелна задача за определяне на обстоятелствата. След това чакаме от Европейската комисия отчет, в който да написа: " Те освен одобриха нужните закони, свързани с върховенството на закона, само че и ги извършват ", каза той.

Резервите на Австрия и Нидерландия

Австрия е съсредоточена в проблемите с мигрантите, до момента в който Нидерландия преглежда въпросите с правораздаването в България. Ситуацията се усложни още повече, защото Нидерландия се ръководи от служебно държавно управление до края на годината. Румъния и България се надяват двете страни да влязат в Шенген до края на годината, само че към този момент възможностите за това не са огромни. Резерви против присъединението на Румъния има единствено Австрия. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР