След като миналата година групата на държавни товарни и пътнически

...
След като миналата година групата на държавни товарни и пътнически
Коментари Харесай

Спад на пътниците и по-евтини товари отчита БДЖ

След като предходната година групата на държавни товарни и пътнически железопътни транспорти съумя да излезе на облага, през първото тримесечие на 2020 година " БДЖ Холдинг " бележи загуба. Компанията регистрира спад на приходите от продажба на билети, нараснала е карго транспортите с 2 %, само че товарите са били по-евтини и по тази причина постъпленията са намалели. Не е съумяла да продаде заложените остарели вагони и ненужни здания, както и да организира обучителни курсове. И въпреки разноските ѝ за електрическа енергия да са намалели доста, тези влошени индикатори плюс увеличените заплати в сдруженията обезвреждат позитивните трендове.

Това сочат докладите на компанията за интервала януари – края на март 2020 година, оповестени на уеб страницата на Министерството на финансите.

Според данните " БДЖ Холдинг ", който за първото тримесечие на предходната година регистрира облага от 2.190 млн. лева, в този момент е на минус 29 хиляди лева Като съществена причина за това се сочат неосъществените доходи от продажби на остарели вагони, само че те щели да се извършат по-късно и да се компенсират сегашните загуби, излиза наяве от разбора на железниците.

Обезценки са понижили несъбрани от години вземания на холдинга от непознати контрагенти. От 46.484 млн. лева тяхната балансова стойност е спаднала на 12 млн. лева В същото време холдингът има отложен заем към Първа капиталова банка за 8.423 млн. лева, само че се води спор с банката за него.

Пътническите транспорти на жп компанията регистрират с 1.078 млн. лева по-малко доходи от продажба на билети. Според сдружението това де дължи на оповестеното в средата на март изключително състояние поради ковид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР