ДНК тестове доведоха до оневиняване на мъж от Калифорния, лежал в затвора близо 3 десетилетия за присъди за отвличане и сексуално насилие

...
След като мъж от Калифорния прекара почти три десетилетия в
Коментари Харесай

След като мъж от Калифорния прекара почти три десетилетия в затвора за присъди за отвличане, сексуално насилие и грабеж, нови ДНК тестове разкриха, че той е невинен за тези престъпления, обяви прокурор.

Херардо Кабанилас беше оневинен миналата седмица, 28 години след като беше обвинен в грабеж на мъж и жена и отвличане и сексуално насилие над жената в Лос Анджелис през 1995 г., каза във вторник окръжният прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон.

„Стоя тук с вас с дълбоко чувство на отговорност като окръжен прокурор да разгледам трагична съдебна грешка и да отпразнувам оневиняването и освобождаването от затвора на невинен човек“, каза Гаскон по време на пресконференция.

През януари 1995 г. мъж и жена бяха ограбени с оръжие от двама мъже, които също сексуално нападнаха жената, каза областният прокурор. Дни след престъплението Кабанилас, тогава 18-годишен, е арестуван, защото като цяло отговаря на описанието на един от заподозрените, каза Гаскон.

Ленърд Мак се разхожда със съпругата си Мери, след като присъдата му за изнасилване от 1975 г. е отменена в съда на окръг Уестчестър в Уайт Плейнс, Ню Йорк, на 5 септември 2023 г. Леонард Мак се разхожда със съпругата си Мери, след като присъдата му за изнасилване от 1975 г. е отменена в съда на окръг Уестчестър в Уайт Плейнс, Ню Йорк, на 5 септември 2023 г. Марк Вергари/The Journal News/USA Today Network

"Г-н. Кабаньяс винаги е твърдял, че на датата на ареста си е бил принуден от разследващия детектив да даде фалшиви самопризнания с обещание, че ще бъде освободен на пробация“, каза Гаскон.

Въпреки че няма физически доказателства, свързващи Кабанилас с престъплението, той е обвинен в 14 престъпления, според Гаскон.

Кабанилас настояваше, че е невинен по време на процеса, но в крайна сметка получи присъда, възлизаща на доживотен затвор.

През 2019 г. адвокатите на Кабанилас от California Innocence Project, организация с нестопанска цел, която работи за освобождаването на неправомерно осъдени хора от затвора, подадоха искане за тестване на ДНК доказателства, свързани с жертвата на сексуално насилие през 1995 г., каза окръжният прокурор. Никоя от ДНК не съвпада с Кабаниля, каза той.

„След задълбочен преглед на всички доказателства, включително експертен анализ на предполагаемото признание и интервю с жертвата на сексуално насилие, загубихме увереност в присъдата по този случай“, каза Гаскон.

Херардо Кабанияс маха от пред Съдебната зала в центъра на Лос Анджелис след оневиняването му. class= Херардо Кабанилас маха пред Съдебната палата в центъра на Лос Анджелис след оневиняването му. Laurence Colletti/Legal Talk Network/AP

Кабанилас беше условно освободен от затвора през май, според окръжната прокуратура. Той беше окончателно освободен на 21 септември, когато съдия от Върховния съд на окръг Лос Анджелис отмени присъдата му и го намери фактически невинен.

Alissa Bjerkhoel, временният директор на California Innocence Project, каза, че оневиняването е "горчиво".

„Изправянето на грешка при тези обстоятелства е дълбоко важно“, каза Bjerkhoel по време на пресконференцията във вторник. „Колосалните щети, нанесени поради тази неправомерна присъда, не могат да бъдат измерени. Херардо пропусна цял живот в свободния свят.

Следователи от окръжната прокуратура са използвали новия ДНК тест, за да идентифицират нов заподозрян, който е задържан във връзка с несвързано убийство, каза Гаскон.

Гаскон каза, че мъжът отговаря на описанието на заподозрения и „е извършил множество тежки престъпления в същия район, включително няколко изнасилвания и убийства“.

„На вас и вашето семейство поднасям нашите най-дълбоки извинения за ужасната несправедливост, която беше причинена“, каза Гаскон на Кабаньяс, който присъства на пресконференцията със семейството си, но предпочете да не говори.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР