След като лятото позакъсня и се надяваме да остане при

...
След като лятото позакъсня и се надяваме да остане при
Коментари Харесай

Как да познаем, че някой се дави

След като лятото позакъсня и се надяваме да остане при нас по-дълго, интензивният летен сезон към момента е в разгара си. А дружно с него всяка година се усилва черната статистика на удавилите се, най-вече в морето.

Всички сме гледали по филмите по какъв начин давещите се хора викат за помощ, размахват ръка над водата и плискат в нея. Но това не е никаква гаранция, че в случай че ние, някой непосредствен или пък чужд попаднем в сходна обстановка, реакцията ни ще е тъкмо такава и незабавно ще се разбере какво се случва.

Когато приказваме за удавяне, постоянно всичко се случва за секунди и бързите дейности са жизненоважни. Ето на какво би трябвало да обърнем внимание, преди да е станало прекомерно късно.

Признаци, че някой се дава

Инстинктивен отговор при удавяне - давещият е концентриран в това да диша, да се държи над водата и да не гълтам от нея. Така хората в близост може даже да не схванат, че е на крачка от гибелта.

Виковете са необичайност, тъй като е по-важно дишането. Махането също, тъй като ръцете са заети с опити да се задържим на повърхността.

Очите още веднъж приказват доста. Или са огромни и издават боязън, или пък са безизразни и с неспособност да се съсредоточим.

Главата е ниска, а устата е на равнището на водата. Друга вид е главата да е обратно, а устата да е необятно отворена нагоре. Но тя не съумява да се задържи задоволително дълго над водата, с цел да се диша и издиша. Ако не можем да задържим устата си над водата, значи ни остава доста малко време, до момента в който потънем напълно.

Неуспешни опити за превръщане по тил или плуване, което е безрезултатно. Тогава приказва за безсилие и невъзможност.

Възможни са и неконтролирани придвижвания с крайниците.

Борбата да се задържим на повърхността на водата, в случай че сме попаднали на мъртво неспокойствие да вземем за пример, продължава към минута в множеството случаи.

Кожата стартира да посинява от незадоволителния О2. Започва задушаване, написа Mario Vitonne.

Какво да вършим

Тъй като най-вече деца умират от удавяне, не трябва да ги изпускаме от взор. Но и постоянно би трябвало да сме нащрек за горните признаци.

Ако се съмняваме, че нещо не е наред, би трябвало да повикаме детето (или възрастния) и да попитаме дали е добре. Не получим ли бърз отговор, викаме спасителя (ако сме на охранителен плаж, схваща се).

Сърдечният масаж и дишане уста в уста след изваждането от водата могат да спасят нечии живот.

Сухо удавяне

Друга обстановка, за която постоянно се оказваме неподготвени. Особено когато става въпрос за деца. А точно те са най-податливи на наричаното още вторично удавяне.

То се случва отвън басейна или водоема, откакто сме поели вода, която е достигнала до белите дробове. Тя провокира конвулсия в дихателната система, поради който можем да се задушим.

Болки в гърдите, кашляне, замаяност, бледа кожа, затруднено дишане са най-честите признаци, които обаче не всеки път биват видяни в точния момент. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР