След като ливанският паунд поскъпна скоростно на 23 юни, броени

...
След като ливанският паунд поскъпна скоростно на 23 юни, броени
Коментари Харесай

Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

След като ливанският паунд нарастна скоростно на 23 юни, броени дни по-късно цената му още веднъж стартира да се намалява, като към 1 юли тя изгуби 50% спрямо предходния си връх. Днес 1 паунд се разменя против 0,000093 $, което е историческо дъно за нея.

Това е действителният курс, на който в Ливан могат да се закупят долари - 5000 паунда за $, до момента в който публично валутата е закрепена при цена от 1507 паунда за $. Така единствено от януари, когато двете бяха вързани, неофициалната цена на паунда е спаднала с 230% по отношение на формалната.

През предишния месец митингите, които, наподобява, не са на път да стихнат скоро, доведоха до запалването на клона на централната банка в най-големия северен град на страната - Триполи. Сред аргументите беше обещанието на финансовата институция да инфлира още повече паунда и да го инжектира във финансовата система, което дава обещание да задълбочи валутната рецесия в страната.
 В Ливан позволиха развъждането на канабис като противокризисна мярка
В Ливан позволиха развъждането на канабис като противокризисна мярка

Страната е в най-тежката си криза от половин век насам

Освен централната банка, протестиращите от месеци насам нападат и комерсиалните банки в страната, откакто бяха наложени финансови контроли и граничен размер на средствата, които всеки може да изтегли от сметката си.

Нещо повече, чуха се и оферти за бейлин - мярка, при която задълженията на банките се погасяват със средствата на вложителите в тях. Именно такава беше осъществена в Кипър преди няколко години, когато финансовите институции бяха в положение на несъстоятелност.

Сривът в покупателната дарба на валутата им подтиква все по-големи елементи от локалното население към бягство към действителна стойност - положение, при което паричната единица стопира да се употребява за транзакции и се заменя с актив с по-стабилна цена. Сред тях са и криптовалутите като биткойн, съобщи Cointelegraph.

" Представете си, че обяснявате 45 минути на някой ливанец какво съставлява биткойн и по-късно той ви пита: " Но без регулациите на централната банка, кое подсигурява цената на биткойн? ", туитна иронично локалният бранител на криптовалутите Сайфедеан Амос, който също уточни, че един ливански паунд към този момент е еднакъв на един сатоши.
 За пръв път в историята си: Ливан банкрутира по дълг за $1,2 милиарда
За пръв път в историята си: Ливан банкрутира по дълг за $1,2 милиарда

Почти равни елементи от еврооблигациите на страната са притежавани от локалните банки и интернационалните кредитори

Проучване, извършено през май в Twitter, сподели, че 57,5% от младежите в страната избират да получават заплатата си в биткойн. " Ако желаете финансова самостоятелност, решението е биткойн ", разяснява 29-годишният Махмуд Дгхеим.

Прогнозата е, че най-тежката икономическа рецесия в историята на Ливан ще докара до вълна от емигранти, когато единственото интернационално летище в страната възобнови активност след повдигането на ограниченията против ковид. " Ние сме като пандизчии и единственото, което вършим, е да планираме бягството си ", сподели 32-годишен графичен дизайнер пред Al Jazeera.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР