След като крайнодесен екстремист рани в края на миналата седмица

...
След като крайнодесен екстремист рани в края на миналата седмица
Коментари Харесай

След ксенофобски нападения миграцията става централна тема в Италия преди изборите

След като крайнодесен екстремист рани в края на предходната седмица шестима африкански мигранти, италианският министър председател Паоло Джентилони прикани за национално единение, а " всички политически партии " - да запазят успокоение.

Но апелът му не бе чут и това надали е изненадващо. Вместо това стрелбата, открита от автомобил от 28-годишния Лука Траини с неонацистки татуировки, сложи миграцията в центъра на акцията преди парламентарните избори на 4 март.

Бившият министър председател Силвио Берлускони яхна събитията в Мачерата, Централна Италия, и сподели, че страната е обременена с " минимум " 600 хиляди противозаконни имигранти, които се препитават с закононарушения и са

" същинска обществена бомба, подготвена да избухне "

Думите му намират отзив измежду огромна част от разочарованите от имиграцията италианци, до момента в който страната постепенно се възвръща от рекордната криза, съвсем утроила до 4.7 милиона броя на хората в безспорна беднотия.

" На доста хора им е пристигнало до гуша (от мигрантите) ", споделя пред ДПА 47-годишната Олга, гражданин на Мачерата. " Мнозина считат, че е можело да се чака, че някой ще стартира да стреля по тях ", прибавя тя, като помоли да не бъде представено цялостното й име.

В медийни изявления се твърди, че Траини, провалил се претендент на антиимигрантската Северна лига на локалните избори предходната година, е споделил пред прокуратурата, че е хванал оръжието, с цел да отмъсти за убийството на 18-годишна жена, чийто разчленен мъртвец бе открит в сряда в два куфара край Мачерата. Един нигериец, неуспешен претендент за леговище и хипотетичен наркодилър, е в ареста по отношение на това закононарушение, само че отхвърля да поеме отговорност за него.

Федералният секретар на Лигата Матео Салвини назовава нигериеца ЧЕРВЕЙ (с основни букви) в пост във " Facebook " и споделя, че

ръководещото левоцентристко държавно управление е " оцапано с кръв "

поради неспособността си да изгони незаконните имигранти.

Салвини и Берлускони са част от водещия в анкетите закостенял блок, който включва и " Италиански братя ", дребна партия с неофашистки корени. Техен главен противник е популисткото Движение " Пет звезди " (Д5З), а Демократическата партия (ДП) на Джентилони изостава на трето място.

Директива за птиците може да регистрира като свое достижение намаляването на броя на пристигналите мигранти с една трета през предходната година с помощта на споразуменията с Либия за въздържане на миграцията и умереното икономическо възобновяване.

Но гласоподавателите очевидно не са впечатлени от това. " През септември поръчана от нас анкета на ИПСОС сподели, че 59 % от италианците поддържат опитите на държавното управление да понижи имиграцията. И все пак 81 на 100 от респондентите споделят, че не се усещат в по-голяма сигурност ", разяснява пред ДПА Матео Вила, откривател от Института за проучване на интернационалната политика (Istituto per gli Studi di Politica Internazionale). " Опитът (на ДП) да остави на втори проект въпроса за миграцията в предизборната акция не сработи ", прибавя Вила. Той отбелязва, че са задоволителни релативно дребен брой акостирания на мигранти и малко количество вести за свързани с мигранти закононарушения, за

да се резервира чувството за " рецесия "

От 2013 година Италия е записала над 600 хиляди пристигнали мигранти. Страната е съществена врата към Европа за идващите по море. Но не всички от тях са без документи, както твърди Берлускони, а и не всички са останали в Италия. Според Вила към 25 на 100 са получили или леговище, или право за престояване, а към 150 хиляди са се придвижили към по-благоденстващата Северна Европа, свеждайки броя на нередовните мигранти в Италия " много под " 500 хиляди.

Салвини и Берлускони се заканват да гонят всички от тях, по 100 хиляди души годишно. Обаче това е сложна задача, като се има поради, че през 2016 година имаше едвам 5800 насилствени или доброволни репатрирания от Италия.

Репатриранията костват доста

защото мигрантите би трябвало да бъдат качени на самолети, от време на време под полицейски конвой. А това може да се случи единствено в случай че страните, от които произлизат, признаят тяхното поданство и се съгласят да ги одобряват назад.

" Чакам да схвана по какъв начин Берлускони има намерение да изгони 600 хиляди чужденци: С бронирани влакове? С въздушен мост? С фериботи? Да ги хвърли в морето? Колко бързо ", написа в " Туитър " левият италиански публицист Гад Лернер. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР