След като Комисията за защита от дискриминация отхвърли жалбата на

...
След като Комисията за защита от дискриминация отхвърли жалбата на
Коментари Харесай

Ромски активист съди Гешев за клевета заради думите "...и циганите така правят"

След като Комисията за отбрана от дискриминация отхвърли жалбата на ромския деятел Христо Николов във връзка думи на зам.-главния прокурор Иван Гешев в телевизионно изявление "...и ромите по този начин вършат ", в този момент той е завел дело.

Николов е завел искова молба за клюка и ще търси правата си в Софийския областен съд, който би трябвало да насрочи съвещание по делото, оповестява Клуб Z.

" Почувствах се персонално обиден от тези думи на лицето Иван Стоименов Гешев, изречени в качеството му на заместител основен прокурор, защото същите съдържат обидни и оскърбителен изказвания във връзка с всички роми в Република България ", написа в исковата молба Христо Николов.

" В случая заместител основният прокурор Иван Гешев приравнява процесуалното държание на несъмнено физическо лице в качеството му на обвинен и обвиняем по несъмнено дело, който не е ром, към държанието на всички роми в страната, т.е. - че всички роми имат държанието на даден обвиняем ", се отбелязва в молбата.

Николов моли съда да образува наказателно произвеждане против Гешев. Той няма да претендира за обезщетение.

Поводът е телевизионно изявление пред Българска национална телевизия на зам.-главния прокурор Иван Гешев. То е със заглавие " Между арестите и свадите " и е излъчено на 17 април. Акцентът е делото против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева, заместника й Биляна Петрова и медиатора за предаването на подкупа Петко Дюлгеров.

" Господин Дюлгеров е обвиняем. Той даде показания в досъдебното произвеждане в качеството му на обвинен. Това, че той на по-късен стадий ще се откаже от тези показания, беше калкулирано още в досъдебното произвеждане. Така вършат всички. Ние чакахме, че той ще схване това държание. Само да допълня, извинявайте, че ви преустановявам! Единствено, което не можеше да се планува, беше ясно, че той ще каже, че това не е правилно, в досъдебното произвеждане, по този начин вършат всички подсъдими, по този начин вършат и ромите, в това число по делата. Това е всеобщо ", съобщи Гешев в изявлението.

Още през април Николов подаде тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), само че тя бе охвърлена.

В решението на комисията се показва, че в изявлението Гешев показва мнение по процесуалното държание на подсъдимо лице и " такива начини на процесуална отбрана се упражняват от всички подсъдими ".

Освен това комисията показва, че не е разкрила нарушение на законодателството за внушения за разграничение и причина към ненавист нито за " етническа принадлежност ", нито за " поданство " и " тормоз ".

Христо Николов е атакувал и решението на КЗД пред Административния съд – София Област с обособена тъжба. В нея се споделя, че Гешев е концентрирал вниманието си върху избрана етническа група, като по този метод я слага в по-неблагоприятна позиция – посредством слово, публикувано със средствата за всеобща информация, като по този метод накърнява достолепието на лицата от ромски генезис и се основава обидна среда за тях.

Очаква се и това дело да бъде планувано за разглеждане в съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР