След като Комисията по здравеопазването в НС не прие проектобюджета

...
След като Комисията по здравеопазването в НС не прие проектобюджета
Коментари Харесай

И бюджетната комисия бламира проектобюджета за здраве

След като Комисията по опазването на здравето в Народно събрание не одобри проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), това направи и другата съществена комисия - тази по бюджет и финанси.

Българският лекарски съюз счита, че посоката, която следва бюджета на НЗОК продължава наклонност за увеличение на тежестта на доболничната помощ, което е положително, като поддържа проектозакона, означи ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Председателят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков съзря обаче дефицити във връзка с финансирането на денталната медицина. В годините от 2003 до 2018 бюджетът на НЗОК планува към 5% за дентално здраве, само че след 2018 година този % стартира внезапно да пада, означи той и настоя за връщане на 5-те % финансиране и то като начална база за идната година.

Бюджетът на НЗОК получи поддръжка и от Българския фармацевтичен съюз.

Като позитив омбудсманът Диана Ковачева регистрира увеличението на парите за здраве, само че попита - дали множеството пари ще докара до действително възстановяване на достъпа до опазване на здравето.

2,23 милиарда за медикаменти спрямо 1,260 милиарда за това перо преди две години се плануват в бюджета на касата, уточни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ и попита - на какво се дължи това нарастване? Освен това - за какво, попита депутатът, се плануват 156 милиона за коронавирус ваксини, с каквито така и така България разполага в остатък и даже се постанова да унищожава заради ниския интерес към имунизацията.

Илко Гетов, заместител здравен министър, уточни, че що се касае до множеството пари за медикаменти, че нарастването се дължало на увеличението на броя на терапиите, поемани от касата.

А в 156-те милиона по коронавирус линия са включени и разноски, които наши жители вършат за лекуване в чужбина, като за коронавирус ваксини от тази сума са планувани едвам 2 милиона, прибавиха от здравното ведомство.

Дават се повече пари за здраве, което е позитивно, само че Българска социалистическа партия няма да поддържа бюджета на НЗОК, тъй като в него липсват действителни промени като да вземем за пример такива, ориентирани към закриването на лечебни заведения в дребните обитаеми места или пък неналичието на избрани медикаменти в аптечната мрежа, означи на собствен ред Румен Гечев от " столетницата ".

В последна сметка за финансовата рамка за здравната каса гласоподаваха от единствено 5-ма от ПП/ДБ, срещу се обгърнаха от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ, а ГЕРБ и Движение за права и свободи се въздържаха. Сега думата ще имат депутатите в планарна зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР