След като излъчихме репортаж за 77-годишен мъж от Варна, оказал

...
След като излъчихме репортаж за 77-годишен мъж от Варна, оказал
Коментари Харесай

Множество сигнали за нередности в дом за възрастни във Варна - направени ли са проверки?

След като излъчихме репортаж за 77-годишен мъж от Варна, оказал се в ролята на пленник в дом за възрастни, в редакцията ни постъпиха доста други сигнали. Близки на настанени там хора обявиха, че са се сблъскали с сходни проблеми и могат да опишат за редица нередности в дома.

Възрастният мъж беше настанен в болница, след което умря. Дъщеря му Невяна сподели преди Българска национална телевизия, че в групата от потърпевши от вкъщи към този момент са се събрали към 50 индивида.

" Още няма резултати от досъдебното произвеждане, защото още не е завършило ", добави тя.

Георги Мезан описа, че неговата баба е постъпила в същия дом, само че след 20 дни също е умряла.

" Беше в положително физическо здраве, само че с деменция. Движеше се, въпреки и постепенно. Беше изписана, откакто умря. Обещаваха ни, че ще я извеждат, ще ѝ оказват помощ да се движи, само че нито един път не са я извели на открито, даже когато майка ми и татко ми са пристигнали да я видят ", сподели Георги.

В студиото на " Денят стартира " тематиката разяснява шефът на профилираната дирекция в Агенция за качеството на обществените услуги към общественото министерство.

" Картината е потресаваща. Агенцията е основана преди една година, хората, които могат дза правят инспекции са 50 души за цялата страна за всички типове услуги ", изясни Николина Иванова.

Агенцията за кочеството на обществените услуги прави актове за административни нарушавания и алармира до способените органи. Санкцията при първо нарушаване от 3000 до 4500 лв..

" Недопустимо е в един дом по едно и също време да има хора с физически и душевен болести. По отношение на рецептите и медикаментите, които се изписват, отношение имат здравните органи ", съобщи Иванова.

Вижте повече във видеото

Репортер: Мариана Малева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР