След като изкуственият интелект показа превъзходството си в шаха, Go

...
След като изкуственият интелект показа превъзходството си в шаха, Go
Коментари Харесай

В новата схватка изкуственият интелект IBM Debater отстъпи пред човека

След като изкуственият разсъдък сподели превъзходството си в шаха, Go и StarCraft II, съперничеството сред индивида и машината стартира да става все по-непредсказуемо. Но хората въпреки всичко съумяха да разрушат наложилият се стандарт: по време на конференцията Think Conference в Сан Франциско, 31-годишният Хариш Натараджан (Harish Natarajan) удържа победа в обществените диспути против компютъра на IBM с име Debater .

Победителят от европейския конкурс за диспути от 2012 година Хариш Натараджан и IBM Debater обмениха отзиви на тематика „Необходимостта от субсидиране на предучилищното образование„. Участниците имаха 15 минути за подготовка, след което изложиха причините си в границите на 4 минути. В продължение на още 4 минути те си задавах въпроси един на различен, а по-късно в продължение на 2 минути обобщиха своята позиция и обобщиха тезите си. На дебата участваха 700 души, най-вече топ-говорители от школата Bay Area, като и публицисти.

IBM Debater, по-рано прочут като Project Debater, означи нуждата от в допълнение финансиране на предучилищното обучение. Компютърът извлече причините си от база данни формирана от над 10 милиарда материала, събрани от вестници, научни списания и други. Машината цитира и известни политици. Публиката утвърди доводите на Натараджан, който бе срещу предучилищното финансиране, тъй като сходните апели съвсем постоянно са политически стимулирани.



Натараджан смята, че дебатите са доста по-сложна задача за компютъра, в сравнение с игрите Go и Dota 2. Той смята, че компютърът доста добре обработва огромни размери информация и може да построява съответните причини. Но днешният ИИ не може да се оправи с останалите два съставния елемент на сполучливите диспути: да показва комплицираните причини в опростена и структурирана форма, както и да ги показа като значими за аудиторията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР