След като изкачи връх Чо Ойо (8188 м) без допълнителен

...
След като изкачи връх Чо Ойо (8188 м) без допълнителен
Коментари Харесай

Атанас Скатов: Искам да изкача всички осемхилядници

След като изкачи връх Чо Ойо (8188 м) без спомагателен О2 и помощ от шерпи, алпинистът Атанас Скатов прави проекти да покори всички останали осемхилядници в света. Първо обаче ще направи равносметка на досегашните си достижения.

Това разгласи той особено за bTV по време на гостуването си в " Тази заран ", часове откакто се завърна от експедицията, написа sportal.bg.

“Следващата цел е да създадем равносметка за тези пет години, тъй като това е нещо напълно ново за мен. Сега ще преценим обстановката. Имам предпочитание да продължа с 14-те осемхилядника. Ще би трябвало малко да просмислим изцяло програмата ", сподели Скатов.



Той описа за множеството компликации на живота над 7000 м, където кислородът не доближава, а придвижванията на алпинистите би трябвало да са извънредно прецизни и мудни.

“Пет години се занимавам с тази активност и желаех да ревизира за себе си дали мога да се оправя. Бил съм на няколко мои експедиции самичък, само че до 7000 м. Разликата е доста огромна, макар че имах добра адаптация и времето беше хубаво. Много са ти забавени придвижванията. Ако направиш крачка-две-три бързо и ти се подвига ужасно доста пулсът ", съобщи Скатов.

След изкачването на Чо Ойо, Скатов бе решил независимо да нападна най-високия връх в света - Еверест, само че получи възбрана, откакто Боян Петров, изчезна при опита си да изкачи Шиша Пангма.

" Когато се случи този случай ми споделиха, че категорично имат указания от най-високото място, че без шерп не могат да ме пуснат, тъй като аз не би трябвало да умирам тази година. Още един българин не може да загине ", сподели Скатов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР