След като Хърватия прие еврото от началото на годината, в

...
След като Хърватия прие еврото от началото на годината, в
Коментари Харесай

Недоволство в Хърватия от скока на цените заради еврото

След като Хърватия одобри еврото от началото на годината, в страната инфлацията отбелязва рекордни стойности. Гражданите са недоволни, защото търговците на дребно се възползват от смяната, с цел да подвигат изкуствено цените и да печелят повече.

Цените се закръглят нагоре в единната валута, а някъде скокът е с близо 50 %.

" Цените на съществени артикули като масло, мляко, самун в този момент са отвратително високи. Поскъпването е по-голямо от това, за което ни предизвестиха, с 10-20 % ", споделя пенсионерът Дамар Арбанас.

" Реално всичко стана по-скъпо. Бях в магазина, където всички цени са скочили. Закръглят всичко нагоре, да вземем за пример 5.99 евро. Какво можеш да направиш ", пита се пък Ясна Янкович.

Търговците настояват, че повода за покачването на цените е инфлацията. Правителството ще предприеме ограничения против спекулата и изкуствено високите цени. Ще се вършат неочаквани инспекции в комерсиалните обекти, ще се изискват описи с цените на всеки артикул на двуседмична база.

Държавният инспекторат съобщи, че след инспекции в към 1000 магазина са открити безпричинно високи цени на към една четвърт от асортимента артикули, наложени са над 240 санкции.

Трите съществени мобилни оператора също оповестиха, че подвигат цените на услугите от февруари.

Местни медии осведомят, че банките също възнамеряват повдигане на лихвите по нови ипотечни заеми.

За декември инфлацията в Хърватия е била 13.1 %. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР