След като грабна една от най-престижните награди в бизнес средите,

...
След като грабна една от най-престижните награди в бизнес средите,
Коментари Харесай

Александър Димитров – Мениджър №1

След като сграбчи една от най-престижните награди в бизнес средите, изпълнителният шеф на А1 за България Александър Димитров и новият Мениджър на годината съобщи, че стартира да работи за още една влиятелна премия – Съпруг на годината. Всички в редакцията откровено му пожелаваме да грабне наградата!

“Ако знаех, че този конкурс е толкоз комплициран и сложен, щях да се замисля повече преди да приема номинацията. Хора, учете, тъй като това, което знаете сега, към този момент нищо не значи. Всеки ден би трябвало да се учи нещо ново ”. С тези думи Мениджър №1 се обърна към младежите с апел да не стопират да сa любознателни и да учат нови неща. Той бе награден не от какъв да е, а от президента Румен Радев на публична гала в Софийската опера.

Но за Димитров финалът мина без спънки, тъй като съумя да победи на няколко стадия 64 висши мениджъри от 24 бранша на стопанската система в конкуренция за признанието. На въпрос, в случай че може да опише с една дума възприятието да бъде финалист в състезанието, коя ще бъде тя, той дава отговор изрично – “удовлетворение ”. “Тя разказва чувството, че вложените труд и старания не са били напразни и не са останали незабелязани. Това е самопризнание освен за мен, само че и за моя екип и всички хора, които работят за А1 ”, разяснява Димитров.

Той е отпред на телекома от 1 октомври 2015 година и има повече от 15 години опит в бранша на телекомуникациите. Присъединява се към екипа на Мтел, към този момент А1, от Виваком, където е бил основен търговски шеф от 2008 година. Използвайки насъбрания опит като търговец, Димитров минава през разнообразни позиции в Germanos: от началник на отдел “Продажби ”, след това на комерсиалния отдел и най-после стига до изпълнителен шеф. Кариерата му стартира в областта на търговията с бързооборотни артикули. Там е заемал разнообразни управителни постове в “Сарантис България ” (1996-1999), “Сарантис Чехия ” (1999-2000) и “Интеркозметикс ” (2000-2001). Има магистърска степен по “Електрически машини и апарати ” от Технически университет (ТУ) и магистърска степен по “Мениджмънт и маркетинг ” от Университетa за национално и международно стопанство (УНСС).

Димитров поема управлението на Мтел (вече А1) преди три години с амбициозната задача в къс период да усъвършенства финансовите индикатори и да увеличи пазарния й дял. Най-важната стъпка за компанията тази година беше ребрандирането на Мтел в А1. За него той споделя, че образната смяна е върхът на всички останали неща, които са се трансформирали.

“За нас миналата година беше изключителна. Не единствено като финансови резултати, развиване на нови бизнеси, а и възстановяване на нашите мрежи и инфраструктура. Поставихме основите на едно съвременно бъдеще. Бъдеще на умни домове и градове, на интерактивни услуги, на един цифрово обвързван свят, в който ние от А1 оказваме помощ на клиентите да имат по-интересен, по-лесен и по-забавен метод на живот ”, разяснява Димитров.

Ежедневието му през последните три години е обвързвано непроменяемо с А1, а за тези три години, компанията и чиновниците в нея са го създали по-търпелив, по-аналитичен и по-зрял. “Хората, които ме познават, знаят, че това е огромна смяна за мен ”, споделя той.

Но, в случай че стартира кариерата си изначало през днешния ден, той би избрал нещо по-тясно обвързвано с нововъведения. Заради инженерното му обучение, той постоянно е бил заобиколен от технологии, а техниката му е неосъществена детска фантазия.

За мотивацията на хората в компанията му, той сподели, че те се усещат част от триумфа, когато им се делегира отговорност и независимост да вземат решения. “Звучи хубаво, само че първо – не всеки е подготвен да се довери на хората си и второ – не всеки, който е получил доверие, е подготвен да понесе тежестта на отговорността ”, безапелационен е шефът на А1.

Според него е привилегия да работиш в промишленост, която оказва помощ на света да върви напред с големи крачки. “Имам шанса да работя в сфера, която е участник в идната индустриална и обществена гражданска война. Вече никой не може да си показа света без телекомуникационните технологии. ” Но съгласно него в този развой още веднъж ще важи остарелият закон на еволюцията “Ще оцелее не най-силният, нито най-интелигентният, а този, който се приспособява най-добре. ” Заради това Димитров поучава да се приспособяваме към новия цифров свят.

“Днес знаем единствено 5% от това, което ще знаем след 30 години. В никоя друга ера знанието не е било толкоз елементарно налично, само че и в никакъв случай способността да учиш нови неща не е била толкоз определяща за добруването на индивида. Светът се трансформира. И към този момент не е задоволително единствено да знаем. Вече е значимо да продължаваме да учим и да се развиваме. Защото единствено по този начин ще можем да посрещнем бъдещето ”, споделя Димитров.

Телефонът е огромна част от всекидневието му


Като всички в 21 век и Александър Димитров употребява смарт телефона си постоянно и несъмнено той заема огромна част от цялото му всекидневие. “Според последни проучвания човек поглежда телефона си приблизително 150 пъти дневно. За мен това е евентуално доста повече. Защото към този момент вършим доста неща по-бързо, по-лесно и по-често с телефона и не мисля, че това е неприятно. Важното е човек да знае къде влиза в интернет, по кое време би трябвало да си изключи звука на телефона и по кое време не би трябвало да гледа в екрана. Това е персонално чувство на всеки ”, разяснява той.

За него


Приятен и занимателен събеседник


Александър Димитров е човек, който мисли доста бързо и надлежно бързо взема решения, а в днешния динамичен свят това е извънредно значимо. От бизнес позиция мога да кажа, че в негово лице А1 е един от най-надеждните ни бизнес сътрудници. Той чете доста и се интересува от всевъзможни тематики, което го прави прелестен и занимателен събеседник.

Левон Хампарцумян, основен изп.-директор на Уникредит Булбанк


Не стопира да се учи и самоусъвършенства


Той е от дребното български мениджъри, които са изкачили всички стъпала в кариера, като са стигнали и до най-високите равнища, точно по тази причина той не е зависим на суетност и не обича гръмките думи. За него важи библейския израз: „ и по делата им ще ги познаете ”, а аз бих добавил и по резултатите. Това е човек който не стопира да се учи и самоусъвършенства, като реализира резултатите посредством своя екип. Качеството на хората зависи от мениджъра им, а те вършат разликата сред положителната и по-добрата компания.

Петър Иванов, изпълнителен шеф на Американска комерсиална камара


Води компанията в вярната посока


Едно от най-важните неща в бизнеса е да имаш постоянни сътрудници, на които можеш да се довериш. В лицето на Александър Димитров и А1 Siemens има тъкмо подобен сътрудник и по тази причина през годините сме имали доста сполучливи взаимни планове. Той води своята компания в вярната посока и му поисквам още доста триумфи и покорени върхове.

Д-р инж. Боряна Манолова, основен изпълнителен шеф на Siemens България


Мотивира хората


Димитров е един от най-ангажираните водачи, с които съм работила в кариерата си. Той „ заразява ” със своята мощ и убеденост в триумфа. Най-ценното му умеене съгласно мен е, че стимулира хората и съумява да ги накара да поемат отговорност и да дават даже повече, в сравнение с са мислили, че са способни. ”

Миглена Узунова-Цекова, старши шеф “Човешки запаси ” в А1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР