След като главният прокурор Иван Гешев взе под крилото си

...
След като главният прокурор Иван Гешев взе под крилото си
Коментари Харесай

Гешев откри 23 по-специални къщи за гости

След като основният прокурор Иван Гешев взе под крилото си следствието за водната рецесия в Перник, като подреди Върховната касационна прокуратура да упражнява специфичен контрол върху него, в този момент шефът на държавното обвиняване насочи вниманието и съм към така наречен къщи за посетители. Прокуратурата проверява към този момент 8 месеца дали някой е злоупотребил, като е показал погрешни данни, с цел да получи европари за построяването на китни вили, които вместо да работят за настаняване на посетители, се употребяват за частни имения. Днес Иван Гешев изненадващо подреди на апелативните прокурор да вземат под специфичен контрол въпросните инспекции, които се управляват от първоинстанционните прокуратури.

От прессъобщението на прокуратурата излиза наяве, че все още в цялата страна са формирани 23 досъдебни производства за показване на погрешни сведения, с цел да бъде получено финансиране от фондове на Европейски Съюз. Най-много са тези в Софийската градска прокуратура - 11 бр. В Окръжната прокуратура в Монтана има 3 досъдебни производства, а във Велико Търново - две. Окръжните прокуратури във Варна, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен и Силистра работят по 1 досъдебно произвеждане по отношение на къщите за посетители.

" По всички останали случаи продължава осъществяването на инспекции, като се реализира и длъжностен надзор върху постановените прокурорски актове до висшото равнище в прокуратурата ", се споделя още в прессъобщението на държавното обвиняване. Оттам прецизират, че " основният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва взимане на специфичен контрол върху всяко новообразувано досъдебно произвеждане за закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз и други закононарушения от общ темперамент, при финансиране на така наречен къщи за посетители ".

Въпреки че това разследването на прокуратурата стартира още през април м.г., все още има единствено един обвинен за корист с пари от Европейски Съюз. През октомври на съд беше предаден някогашният зам. министър на на стопанската система Александър Манолев по обвиняване " за непозволено приемане на европейски средства за създаване на „ къща за посетители “ в гр. Сандански ". В обвинителния акт на прокуратурата се споделя, че Манолев е подбудил и оказал помощ на обвиняемата А.Д. да показа погрешни данни пред Държавен фонд „ Земеделие “, като по този метод са били отпуснати близо 700 хиляди лева с Данък добавена стойност.

До момента основният прокурор Иван Гешев отхвърляше да даде детайлности по какъв начин протича следствието за къщите за посетители. На въпрос на " Сега " през декември по кое време държавното обвиняване ще разгласи някакви резултати, Гешев съобщи сбито: " Работим интензивно ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР