След като Германия обяви, че критикът на Кремъл Алексей Навални

...
След като Германия обяви, че критикът на Кремъл Алексей Навални
Коментари Харесай

Германия обмисля чудовищен удар по Русия

След като Германия разгласи, че критикът на Кремъл Алексей Навални е бил токсичен в Русия с „ Новичок”, канцлерът Ангела Меркел към този момент не изключва опцията за преразглеждане на енергийния план „ Северен поток-2”, пишат немските медии.

Говорителят на немското държавно управление Щефен Зайберт сподели, че съгласно Меркел сега Германия не може да изключи нито един сюжет от вероятните наказания против Русия по отношение на отравянето. Канцлерът поддържа мнението на външния министър Хайко Маас, че преразглеждане на плана „ Северен поток-2” е измежду вероятните отговори. Все още обаче е прекомерно рано да се каже какви стъпки ще подхващат германците и техните сътрудници в Европейски Съюз и НАТО.

Вчера бе обявено, че Алексей Навални към този момент не е в кома и положението му се усъвършенства. Кремъл отхвърля да има връзка със случилото се. Политически специалисти разясниха след отравянето на Навални (който сега е на лекуване в Берлин), че Меркел не би рискувала бъдещето на „ Северен поток-2” поради съветския опозиционер. Енергийният план е бодил в очите и на Съединени американски щати, които настояват, че Германия е позволила да стане енергиен пленник на Русия. Вашингтон даже заплаши сътрудниците си със наказания.

Защо обаче „ Северен поток-2” е толкоз значим? Това е газопровод за милиарди, чиято цел е да обезпечи на една от най-големите стопански системи в света Германия енергийна обезпеченост. Критиците на плана виждат в него политически измерения – в съдействието с режима в Кремъл на Путин, който е обсъждан като противовес на демократичните полезности, до момента в който съгласно неговите поддръжници „ Северен поток-2” е жизненоважен за немската стопанска система, затова и за Европейски Съюз. Политици в Германия упорстват някогашния канцлер Герхард Шрьодер, считан за непосредствен другар на Владимир Путин, да се откаже от поста си на президент в управителния съвет на плана. Те считат, че Шрьодер употребява околните си връзки, в това число стопански, с Кремъл, с цел да лобира за „ Северен поток-2”. В същото време съветското държавно управление упрекна немската страна, че блокирала напъните по изясняването на случая с Алексей Навални. Руското държавно управление отхвърля да е забъркано в опита за ликвидиране на Навални. От 22 август насам 44-годишният съветски опозиционен политик е на лекуване в берлинската клиника „ Шарите”, считана за една от най-хубавите в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР