“След като г-н Кирил Петков заяви, че ще подкрепи кандидатурата

...
“След като г-н Кирил Петков заяви, че ще подкрепи кандидатурата
Коментари Харесай

Каварджиклиев: Най-важното за бюджета е хората да бъдат социално защитени

“След като господин Кирил Петков съобщи, че ще поддържа кандидатурата на Димитър Радев, наподобява борбата е предрешена. Но въпреки всичко, борбата ще се води и на парламентарно равнище, а народните представители ще решат кой от тримата е най-подходящ за началник на Българска народна банка. До последния миг нищо не е ясно, динамичността на процесите е доста огромна.” Това съобщи издигнатият за претендент за шеф на Българска народна банка от парламентарната група на “БСП за България” Николай Каварджиклиев в ефира на Bulgaria On Air.
“Все още не сме подготвени за Еврозоната. Плюсовете са доста, както от политическо, по този начин и от икономическо естество”, означи финансистът, като акцентира значимостта на постовете за шеф и подуправител на Българска народна банка. Той уточни още, че връзката сред Българска народна банка и Министерски съвет е от изключителна значимост за стопанската система в идващите години.
Каварджиклиев означи, че народен приоритет и цел номер едно на всеки, който бъде определен за шеф на Българска народна банка, е ускоряването на темповете за влизане в Еврозоната. И добави: “Бих подобрил връзката в Българска народна банка и връзката на банката с държавните структури, популацията и медиите. Според мен връзката не е задоволителна. Тя има просветителни функционалности. В процеса за приемане на еврото, връзката е от основно значение за вярното разбиране от страна на популацията и бизнеса. Към момента няма връзка, акция, развой “, изясни той.
Според финансистът акция за разяснение за Еврозоната би била потребна, само че е много закъсняла. Той означи, че такава акция би трябвало да бъде в синхрон с Министерски съвет.
Каварджиклиев разкри какви задания чакат Българска народна банка след приемане на еврото: “БНБ би трябвало да влезе в ролята на реализатор на политиките на ЕЦБ. Трябва да има по-оперативни функционалности, само че все още няма институционален потенциал в БНБ”, сподели той и добави, че Българска народна банка се нуждае от промени във вътрешната конструкция и организацията. Той предвижда, че в случай че има бюджет, политическа воля и схващане - тези неща ще бъдат изпълними.
“Аз съм човек от банковите среди, кариерата ми стартира като касиер, извървял съм целия път. Свикнал съм да взимам оперативни решения, дали ще съм в единия или другия сектор - за мен е еднообразно удобно. Разликата сред мен и хората, които се борят за тези позиции, е че те не са дали един заем в живота си. Създавал съм екипи и съм работил в тази посока”, добави още финансистът.
Кандидатът за шеф на Българска народна банка съобщи, че казусът с дигитализацията на централната банка е голям. Според него има неща в софтуера и хардуера, които не са били обновявани от 15 години. Други проблеми, които той посочи, че би трябвало да бъдат решени от новото управление на банката, са потенциалът и синхронизацията на системите.
Каварджиклиев разяснява и тематиката за бюджета на България: “За тези 5 месеца нито може да се направи политика с този бюджет, нито може да се създадат съществени вложения. Най-важното за бюджета на 2023 година е да бъдат обществено предпазени хората. Не знам каква е тази фиксация за 3% недостиг. Записано е в Маахстрихтските съглашения, само че имаме форсмажорна обстановка - войната в Украйна, която трансформира целия стопански пейзаж в Европа “, изясни финансистът.
Той означи, че един съответен бюджет би имал 0% недостиг и добави: “Това прави един бюджет добър - в случай че няма нито недостиг, нито остатък. Бюджет с остатък и без ясни промени в администрацията в страната е недопустим”.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР