След като Ердоган обяви, че Турция вече няма да спира

...
След като Ердоган обяви, че Турция вече няма да спира
Коментари Харесай

Новият миграционен поток от Турция засега е насочен предимно към Гърция

След като Ердоган разгласи, че Турция към този момент няма да стопира мигранти от прекосяване към Европейски Съюз, на турско-гръцката граница наоколо до Одрин се събраха над 13 000 бежанци, като последваха и конфликти с гръцките гранични сили.

© Георги Кожухаров Новият миграционен напън по границите на Европейски Съюз заасега остава съсредоточен главно на гръцко-турската граница, до момента в който към този момент не е регистриран прилив от мигранти към българо-турската граница. Опасността от нова бежанска вълна и през българска територия остава осезаема, за това и малко по-късно през днешния ден Бойко Борисов ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, с цел да обсъдят напора от бежанци от Турция към Европейски Съюз.

През уикенда хиляди бежанци се пробваха несполучливо да преминат границата към Гърция и бяха отблъснати, от време на време и със мощ от гръцките управляващи. На 28 февруари Ердоган разгласи, че ще позволи на част от мигрантите пребиваващи в Турция да се опитат да стигнат до Европейски Съюз, откакто 33 турски бойци бяха убити в Идлиб от бомбардировка на подкрепената от Русия сирийска войска.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сблъсъци по турско-гръцката граница

Извлението на Ердоган, че ще пуска бежанци към Европа бързо генерира бежанска вълна, към този момент основно ориентирана към Гърция. Според гръцките управляващи в събота са гръцката полиция е блокирала опитите на 10 000 мигранти, а в неделя още 5500. Репортажи на място от Пазаркуле, в това число в Дневник, демонстрират, че гръцките гранични сили, подкрепени от мобилизирани елементи от гръцката войска, употребяват сълзотворен газ, водни оръдия и даже шокови гранати, с цел да отхвърлен бежанците. Според публични данни на Международната организация по миграция към Организация на обединените нации от страната на турската граница са се събрали повече 13 000 бежанци, измежду които и доста дами и деца. В същото време Гърция регистрира и опити за прекосяване в Гърция по море - на остров Лесбос са акустирали 7 лодки с общо 500 мигранти, като управляващите се притесняват от допустима разпра на локални цивилен организации с бежанците.

Напрежението по гръцката граница най-вероятно няма да утихне скоро, изключително откакто в неделя вечерта министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис разгласи, че страната ще блокира молби за леговище за идващия месец и ще връща всички незаконни мигранти (тоест всички бежанци по горната логика) назад. Мицотакис разгласи, че чака взаимност от останалата част на Европейски Съюз и помощ от граничната работа на съюза Frontex, която към този момент е оповестила, че ще изпрати още инсталация и личен състав по турско-гръцката граница. Гърция също упреква Турция, че не просто не стопира мигрантите по пътя им към Европейски Съюз, ами ги предизвиква.

Какво желае Ердоган

Турският президент нееднократно е заплашвал, че ще отвори пътя за Европа за мигрантите, пребиваващи в Турция. В Турция до този миг са се натрупали 3.6 млн. бежанци то Сирия, само че и от други страни от Близкия изток и Африка, а се счита, че ескалацията в Идлиб към този момент е основала бежанска вълна към Турция от още един милион бежанци. Въпреки договорката за 6.6 милиарда евро помощи за Турция, с цел да не пуска бежанци в Европейски Съюз, аргументът на Ердоган е, че съюзът не е оказал помощ задоволително за оправянето с бежанския проблем, а новата вълна, идваща от Сирия е прекомерно огромна за Турция.

Ердоган реши, че повече няма да съблюдава договорката от 2016 година откакто 33 турски бойци в Идлиб бяха убити при бомбардировка от сирийската войска на Асад в четвъртък, който е подсилен и от Русия. Правителството на Ердоган изиска още поддръжка от НATO за спора в Северна Сирия, където турската войска или подкрепени от нея бунтовници управляват територии. Тези турски протекторати обаче са притиснати от мощната атака на сирийската войска в Идлиб, която се употребява с цялостната поддръжка на Русия.

Ердоган желае въздушна поддръжка от НАТО за военните си елементи и повече финансова помощ от Европейски Съюз поради покачвания прилив на бежанци към Турция, който следва от сирийската атака. Изявлението от петък и стартирането на някои бежанци към границата е метод да се опита да извие ръцете на европейските си съдружници да му оказват помощ в прокси спора му с Русия. Важно е да се спомене обаче, че приливът към гръцката граница сега е мощно стеснен по отношение на същинското количество бежанци в Турция - въпросът е до каква степен е подготвен да усили миграционния напън, с цел да реализира задачите си и по какъв начин ще реагира Европейски Съюз на сегашните събития по гръцката граница.

Балансьорът Борисов

Докато България е другият вход към Европейски Съюз от Турция, към този момент няма бежанска вълна към българо-турската граница. По границата са мобилизирани денонощни патрули на жандармерията и Гранична полиция и съгласно bTV контролът на Капитан Андреево е повишен макар неналичието на бежанци. В събота министър председателят Борисов е провел телефонен диалог с президента на Турция Ердоган, след който Борисов разгласи, че все още няма директна опасност за България от бежанския поток.

В неделя министърът на защитата Красимир Каракачанов, представен от bTV, съобщи, че не би се поколебал да активизира армията по границата, а по-късно изясни, че " задачата е да не се допусне пробив и да се откри маршрут през България. И тук би трябвало да бъдем ясни и безкомпромисни. "

В контрастност през днешния ден от летището Борисов, който лети за Анкара за работна вечеря с Ердоган, подлага на критика потреблението на мощ от гръцките управляващи и изясни, че " огромна неточност е да се изкарва армията ".

Борисов също уточни, че явно сред двете български съседки сега има спор и се показа като посредник, който води диалози по молба на другите водачи. Изброи, че до този миг по тематиката е провел доста диалози и му предстоят още 14 преди да отлети - приказвал по телефона с Мицотакис, Ердоган, президента на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Австрия Себастиян Курц и други. От прессъобщения на Министерския съвет от последните няколко дни пък излиза наяве, че в телефонните диалози с Курц и с Макрон, Борисов е стартирал тезата, че " Турция би трябвало да се подкрепи, с цел да се грижи за бежанците ".

Борисов също уточни и в какво се показват другарските връзки със съседките ни - " доста инфраструктурни планове с Гърция и Турция, газови връзки, пътни връзки, туризъм ". Помолен въпреки всичко да заключи задачата на визитата в Анкара, Борисов съобщи, че е да продължи " дружеските междусъседски положителни връзки. Не че са застрашени... "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР