След като е установена липсата им, веднага е обявена тревога

...
След като е установена липсата им, веднага е обявена тревога
Коментари Харесай

Тотален Екшън При Издирването На Избягалите Молдовци От Затвора В Стара Загора

След като е открита неналичието им, незабавно е оповестена паника и е почнала полицейска интервенция по залавянето им в цялата страна. По следите им са пуснати и следови кучета, оповестява Нова тв.

Василе Морару и Александър Хаджи са изкарали близо година в ареста на старозагорския затвор до приемане на присъдите си. Заедно с третия собствен сътрудник са преместени са в затворническото общежитие от отворен вид преди седмица, където организирали бягството си.

" Разбирате, че цялата охранителна система е малко по слаба в сравнение с в самия корпус, в ареста, в тези неща ", разяснява Запрян Димитров, шеф на затворническото общежитие.

В събота следобяд нарушителите се намирали на открития фитнес, счупили част от оградата и избягали в незнайна посока.

" Със следови кучета направихме цяло претършуване на региона, може би към 2-3 часа с помощ и от корпуса на пандиза, с шефа по защитата на пандиза, с всички лица, които са заети по тези мероприятия. Направихме дейностите, даже получихме една информация от таксиметров водач, че единият бил долу на околовръстния път. Там оставихме коли ", добави Димитров.

От избягалите обаче нямало и диря. Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки.

Най-младият от тях не се включил към проекта им.

" Третият молдовски жител в обясненията си показва, че в последните 2-3 дни са били във влошени връзки, не са споделили с него нищо, безусловно. В общежитията в открит вид в цяла България телефоните са свободни всеки един пандизчия може да приказва да разисква разнообразни разновидности за бъдещето си, без значение и без никакъв надзор от страна на администрацията. Нямаме право да ги подслушваме ", изясни началникът на общежитието.

Режимът в отворените затворнически общежития бил доста либерализиран от 2017 година. " Сега пристигна ли лишен от независимост с предписан открит вид, ние наложително би трябвало да го извеждаме на работа, да го пускаме, да го награждаваме с отпуски и други неща ", добави той.

Тримата молдовци бяха наказани, откакто взривиха два банкомата в Казанлък и Стара Загора. От тях откраднали близо 90 хиляди лв.. Първоначално бяха наказани на 7 години затвор, само че откакто признаха виновността си и върнаха парите, присъдата беше понижена.

До дни трябвало да бъдат преместени в София, с цел да си я излежат.

55 лишени от независимост са съумели да избягат от пандизите у нас за 5 години, по данни от 2018 година. Ето някои от най-знаковите бягства:

- в края на април 2014 година Николай Николов - Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез прокопават тунел и бягат от Централния софийски затвор с подправена патрулка и мъж, облечен като служител на реда. Мартинез е хванат три години по-късно в Лисабон.

- 31 май 2016 - Димитър Братанов- Кокала бяга от пандиза във варна, където е изместен от белене. хванат е към месец, по-късно след престрелка.

- в средата на декември същата година 20-годишният Петър Бонев съумява да избяга от пандиза в Бургас, откакто е изпратен да изхвърли боклука. хванат е.

- през септември 2017 г наказаният за кражба Румен Асенов бяга от пандиза във Варна. Използва железен крайник на стол, с цел да раздалечи решетките на килията си и се спуска от втория етаж благодарение на чаршафи. Заловен е.

- най-зрелищното бягство досега - това на Владимир Пелов и Радослав Колев, през предходната година. Двамата въоръжени с револвери съумяват да избягат през парадния вход на Централния софийски затвор. Подгонва ги единствено чистачката на двора. три месеца по-късно Пелов е погубен от престъпно проявен в центъра на Ботевград, а Колев към момента се търси. Случаят става мотив за всеобщи инспекции в пандизите, уволнения на шефове и серия от санкции в системата.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР