След като две момчета във Великобритания загубиха зрението си заради

...
След като две момчета във Великобритания загубиха зрението си заради
Коментари Харесай

Крайното злоядство е диагноза

След като две момчета във Англия изгубиха зрението си поради диета, състояща се само от пържени картофи, чипс и шоколад, от ден на ден стартира да се приказва за така наречен селективно хранене, или избягващото ограничаващо приемане на храна. Смята се, че това в действителност е заболяване - вид хранително разстройство, и страдащите от него ядат единствено избрани храни поради нетърпимост към останалите, а не от глезотия да вземем за пример.

Избягващото ограничаващо разстройство на хранителния банкет, или селективното хранене, се счита за второто най-често срещано хранително разстройство при деца под 12 години. Основната му линия е рисковото злоядство, а нормално признаците са отвод на редица храни, тревога, тегло под нормата или занимателен напредък. Детето яде малко храни и отхвърля една или повече хранителни групи. Това води до загуба на тегло, недохранване, нарушавания в растежа и обществена изолираност. Състоянието може да бъде предизвикано от контузия, обвързвана с храната, да вземем за пример задавяне, гадене или повръщане. Смята се, че 3 на 100 от хората страдат от селективно хранене под някаква форма.
---------
" Знам, че няма да ми стане нищо, в случай че го хапвам, и евентуално усетът ще е прекрасен, само че просто не мога да го сложа в устата си, опитвала съм, само че просто не мога ", изяснява хранителното си разстройство 25-годишната Джейд Йънгман от Норич, представена от " Дейли мейл ". Тя не е изгубила зрението си, само че е обезпокоена, че това може да се случи, изключително след двата нашумели случая на момчета, живели на чипс и шоколад. Джейд не е яла плодове или зеленчуци от 22 години. Тя живее само на пица, елементарна паста без нищо друго, пържени картофи и пилешки хапки, откогато е била на 3 години. Само

 

при гледката на зеленчуци в чинията й става зле,

 

гади й се и от време на време даже повръща. Тя е търсила помощ от експерти, само че до момента не е съумяла да реши казуса. Въпреки че лекарите са я предизвестили, че има риск за загуби зрението си поради неналичието на съществени хранителни субстанции в организма й.

" Ако някой постави паница плодове или зеленчуци пред мен, като че ли поставя паница с кучешко в случай че и ми споделя: " Яж го ", разказва положението Йънгман. " Ако го изям, ще повърна, а единствено като го виждам, ми призлява ", изяснява тя. " Това е физическа реакция, в случай че опитам да сложа плод с едната си ръка в устата, другата ръка ще я дръпне ", споделя младата жена.

" Хората употребяват случая с ослепелия Харви Дайър и ми изясняват, че би трябвало да се трансформира. Но не мога просто да го направя ей по този начин, без значение какъв брой доста ми се желае. Знам, че въздейства на здравето ми, непрекъснато съм изтощена и мога да дремя до безспир. През деня се подкрепям с кофеин, което също не е здравословно. Страдам от дефицит на желязо и би трябвало да пия добавки. Не е ясно дали имам и други здравословни проблеми, тъй като лекарите не считат казуса ми за здравно положение и не ме изследват за нищо. Само споделят, че би трябвало да трансформира метода си на хранене. А аз съм доста обезпокоена по какъв начин това ще се отрази, в случай че реша да имам деца - по какъв начин неналичието на витамини ще повлияе на бебето по време на бременността, по какъв начин ще ги предизвиквам да ядат здравословно, откакто аз самата не го върша ", разсъждава Джейд.

Крайно злоядите хора като нея могат последователно да ослепеят поради положение, известно като хранителна оптична невропатия. Зрителните нерви се състоят от милиони фибри и дават отговор за препращането на образната информация от ретината към мозъка. Ако фибрите се увредят поради неналичието на витамини, зрителните нерви губят способността си да пращат сигнали към мозъка. Процесът е муден и неусетен, от време на време е съпроводен от цветна слепота и в случай че не се лекува, води до необратима загуба на зрението. Витамините от група Б, които се съдържат в най-големи количества в пълнозърнестите храни и листните зеленчуци, са жизненоважни за поддържането на положително зрение.

При Йънгман казусът е почнал на 3-годишна възраст, когато тя стартира да отхвърля да приема избрани храни, освен това без забележима причина - не е имало задавяне или сходен травматичен миг. Лекарите изясняват на родителите й, че това е стадий от детството, с възрастта апетитът й към останалите храни ще се върне, и не приели ситуацията за нещо изключително. Но това не се случило.

 

Основният проблем с приема на храни при Джейд е текстурата,

 

а не усетът. Тя харесва да вземем за пример някои сосове, само че няма върху какво да ги постави, тъй като не може да си показа да яде зеленчуците с тях. Вкусовите й рецептори са мощни и тя соли храната щедро, само че и това не може да реши казуса с текстурата. Дори и да си показва усета и той да й харесва. Затова тя прибягва единствено до това, които назовава " безвредни храни ". Не закусва, за обяд яде парче пица единствено със сирене, а за вечеря - пилешки хапки, пържени картофи или паста без сос. И не смее да опита нищо ново.

Опитала е с когнитивна поведенческа терапия, само че не помогнало. Търсила е и помощ с внушаемост, което довело само до преглъщането на една-единствена боровинка.

Всичко това води до обществена изолираност - " ненавиждам да желая специфична храна единствено за мен, да се постанова да изяснявам за какво и да се тормозя от реакциите на хората ", по тази причина Джейд рядко излиза на открито или върви на фамилни събирания. И, естествено, резултатът са висока тревога и чести депресии.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР