След като два поредни месеца наблюдавахме спад на броя на

...
След като два поредни месеца наблюдавахме спад на броя на
Коментари Харесай

Плавно възстановяване на обявите за работа през август

След като два следващи месеца наблюдавахме спад на броя на обявите за работа, през м. август има гладко възобновяване с растеж от 1,1%. Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger. Общият брой на предложенията е 47 000, като на годишна база той се резервира на същото равнище (47 100 през м. август 2021г.).

Наблюдава се дейна динамичност в другите браншове, като с максимален брой са се нараснали предложенията в секторите „ Производство “ (550 оферти повече или растеж от 8%) и „ Търговия и продажби “ (530 оферти повече, 5% ръст).

Ръст следим и в секторите „ Здравеопазване и фармация “ с 10% (170 оферти повече), „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (2% или 130 оферти повече) и „ Строителство “ (1,7%, 40 оферти повече).

Противно на досегашната наклонност, през м. август следим максимален спад на предложенията в бранша „ ИТ “. Обявите в този бранш са с близо 600 по-малко по отношение на м. юли или спад от 11%. Както и в предходните месеци този спад се дължи главно за слабия работен сезон.

Спад на обявите през август отчитаме и в секторите: „ Счетоводство, одит, финанси “ (-9%),   „ Административни и обслужващи действия “ (-4%), „ Маркетинг и реклама “ (-3%) и „ Логистика и превоз “ (-2,6%).

Дяловото систематизиране на обявите по браншове се резервира, както през предходния м. юли.

С максимален дял на предложенията е секторът „ Търговия и продажби “ с 23%, следван от секторите „ Производство “ (16%) и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (15%).

След тях се подреждат секторите „ ИТ “ (12%), „ Логистика и превоз “ (10%),  „ Административни и обслужващи действия “ (10%), „ Строителство “ (5%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4,4%), „ Здравеопазване и фармация “ (3,9%), „ Маркетинг и реклама “ (3%) и „ Изкуство “ (1%).

Според разбора на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, през м. август предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа са намалели с 8% (400 оферти по-малко). Това се дължи главно на по-малкия брой разгласи в бранша „ ИТ “, защото той предлага половината от този вид благоприятни условия за работа.  Обявите за работа от у дома и/или отдалечена работа са към 4800 за страната или 12% от общия брой разгласи.

Като систематизиране по браншове 53% от предложенията са в секторa „ ИТ “, следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15%) и „ Търговия и продажби “ (5%).

Общият брой на обявите във водещите регионални градове се е нараснал с 2%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (3%), Пловдив (2%), Варна (-7%), Бургас (-3%), Русе (4%) и Стара Загора (4%).

Като дял броят на предложенията в тях е 73% от всички разгласи, а разпределението във всеки от градовете е:  София (45%), Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през август е към 2200 (6% дял от всички обяви), като техния брой е нямалял с 8% по отношение на предходния месец.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР