След като два мандата купува газови автобуси, кметът Йорданка Фандъкова

...
След като два мандата купува газови автобуси, кметът Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

Градският транспорт в София ще се движи по-начесто

След като два мандата купува газови рейсове, кметът Йорданка Фандъкова разгласи курс към замяната им с електрически транспортни средства. До края на мандата ми в София ще има 10 електролинии, а до края на 2021 година ще се движат към 20% електробуси от всички, рейсове по линиите, сподели Фандъкова, откакто показа новите електробуси, които ще се движат по линия 123. „ От 17 януари се пускат спомагателни два нови електрически рейса по линия 123. Досега тя се обслужваше от частен оператор, чийто контракт изтече. В момента по нея се движи единствено един електробус. Маршрутът на линията се удължава и с още 6 нови спирки и ще свързва регион „ Слатина “ с „ Цариградско шосе “, „ Студентски град и „ Симеоновския въжен превоз “, посочи кметът.

Фандъкова се разгласи за последовател на електрическия превоз. „ Разходите за закупуване са много по-високи от тези за взимане на газови рейсове, само че експлоатационните разноски и тези за гориво са в пъти по-ниски “, изясни тя и добави, че също така няма разноски за гориво и смазочни материали. На фона на тези цели, общината не прави нищо, с цел да ограничи влизането на замърсяващи камиони и тежка техника в града, а и огромна част от автопарка на общинските компании е извънредно остаряла.

Общината е прозряла и някои от минусите на градския превоз в София, които го вършат неприветлив за жителите. Затова за пръв път се отваря дума да се синхронизират разписанията на рейсовете и да се понижат интервалите, на които минават. Част от линиите, които в този момент се припокриват, ще бъдат усъвършенствани. Линия 123, която в този момент се движи на 50 минути, от 17 януари ще идва на всеки 25 минути. 

„ В момента работим и по олекотяването на трафика на две столични кръстовища. На кръстовището на бул. " Тодор Каблешков и бул. " България " - ще увеличим лентите за изнасяне на трафика от " Тодор Каблешков ", тъй като в този момент се образува ежедневна запушалка. По същия метод на бул. " Царица Йоанна и бул. " Панчо Владигеров " - там ще създадем контролиране на кръстовището по друг начиня, с цел да може да повишим пропускателната опция ", сподели новият зам.-кмет по превоза Кристиян Кръстев.

На въпрос на БГНЕС по кое време общината и съветниците ще дадат образец на жителите, като оставят колите и стартират да употребяват градския превоз, Йорданка Фандъкова отговори, че към този момент огромна част от чиновниците на общината, както и самата тя се движат с градския превоз, а други с колела. „ Много от чиновниците на общината се движат с градския превоз. Аз самата когато са дните с превишение и нямам някакъв специфичен ангажимент, отивам на работа с градски превоз. Вярвам, че нашата задача и моят приоритет са верни – да подобряваме и модернизираме градския превоз “, съобщи Фандъкова. В тежкия интервал с огромно замърсяване на въздуха в София преди месец, тя беше заснета да употребява длъжностен автомобил за малко разстояние в центъра, до момента в който призоваваше жителите да слязат от колите си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР