След като договори собственото си потвърждение като председател на Европейската

...
След като договори собственото си потвърждение като председател на Европейската
Коментари Харесай

Какво лято очаква Урсула фон дер Лайен?

След като контракти личното си удостоверение като ръководител на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен в този момент би трябвало да събере екип от 27 страни, който да й помогне да ръководи блока.
Бившият немски министър на защитата ще се нуждае от цялото си политическо и дипломатическо умеене, с цел да сплоти комисия от разнообразни страни и партии.
И тогава, през октомври, тя ще би трябвало да се върне в Европейския парламент, който едвам утвърди личната ѝкоронация и да помоли да поддържа назначенията ѝ.
Тя има цяло лято пред себе си. Ето някои от странностите, трудностите и провокациите, които 60-годишната майка на седем деца би трябвало да договаря, написа в разбор Агенция Франс Прес, преведен от БГНЕС, който гласи следното:
Ще има ли Брекзит?
Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, един ден, преди Фон дер Лайен да встъпи в служба, тъй че Брекзит не би трябвало да бъде проблем, нали?
Е, евентуално не, само че английската политика е в безпорядък и остава нестабилно дали хипотетичният министър председател Борис Джонсън ще направи Брекзит.
Ако не го направи, новата Европейска комисия би трябвало да има 28 члена, най-малко за известно време, само че не е ясно дали Лондон даже ще дефинира някой, който да заеме мястото си.
Още дами?
Фон дер Лайен ще бъде първата жена, която ще управлява комисията, и даде обещание, че нейният екип ще отразява тъждество 50:50 сред мъжете и дамите.
За тази цел тя е помолила държавите-членки да предлагат както мъж, по този начин и жена за своето място, тъй че тя да избере уравновесен набор от назначения.
Къде е спънката? Страните-членки наподобява са изцяло пренебрегнали нейното искане и тези, които към този момент са оповестили номинации, са изпратили единствено по едно име.
Същото се случи и когато мъжът-предшественик на Фон дер Лайен, Жан-Клод Юнкер, изиска уравновесени двойни номинации през 2014 година.
Неговата комисия включва девет дами. Ще открие Фон дер Лайен повече?
Решението
На доктрина комисията е екипът на Фон дер Лайен, утвърден от послушното центристко болшинство в Народното събрание.
На процедура същият съвет на водачите на държавите-членки на Европейски Съюз, които избраха германцката, също започнаха да предлагат нейните комисари.
Холандският социалдемократ Франс Тимерманс беше заместник-председател в комисията Юнкер и той също ще бъде вицепрезидент на Фон дер Лайен.
Към него ще се причисли датският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер.
Тимерманс и Вестагер се радват на поддръжката на социалистическите и демократичните групи в Народното събрание, които би трябвало да бъдат успокоени, откакто водачите на Европейски Съюз ги отхвърлиха като претенденти за висшата служба.
Отиващия си от поста външен министър на Испания Жозеп Борел също ще бъде еднакъв на тях като висш представител за външните работи.
Военна плячка
Фон дер Лайен може да има повече независимост да раздава портфейли на другите комисари, само че и тук националните столици се блъскат за най-престижните или мощни функции.
Франция е хвърлила око на търговията или на околната среда, която Холандия желае да отбрани. Италия е решена да превземе заетостта, промишлеността или конкуренцията.
Изтокът се среща със Запада
По-новите членове на съюза, някогашните комунистически страни от Централна и Източна Европа, все по-настойчиво упорстват да играят по-голяма роля в Брюксел, а Фон дер Лайен споделя, че желае да помогне.
Управляващата партия в Полша, дясната популистка „ Право и правдивост “, бързо съобщи, че е предоставила гласовете, които осигуриха болшинството на номинирания, когато беше утвърдена във вторник.
Сега те, дружно с други повече или по-малко властнически гласове на изток, желаят да бъдат чути.
Загърбените Зелени
Зелените организираха положителни европейски избори, увеличавайки броя на местата си в доста северни и западни страни и доста желаят най-малко един пост в комисията.
Проблемът е, че те не управляват нито едно от националните държавни управления, които предлагат 27-те имена, и отхвърлиха да се причислят към други проевропейци в гласуването за Фон дер Лайен.
Те участват в някои съдружни държавни управления, само че Дания поддържа Вестагер, Люксембург избра социалдемократа Николас Шмид, а Финландия изпраща Юта Урпилайнен, социалист.
Може би Швеция ще помогне и ще избере Зелен? Или Белгия, в случай че тя образува държавно управление през идващите няколко седмици.
Кой различен?
Освен упоменатите нагоре имена, избран брой други държави-членки са изпратили свои претенденти.
България поддържа консервативната Мария Габриел, Естония желае либералът Кадри Симсон и Ирландия ще номинира още веднъж настоящия комисар по земеделието Фил Хоган.
От Унгария приветствайте Ласло Трошчани, от Литва комисаря по финансите Валдис Домбровскис, от Австрия десноцентристът Йоханес Хан и социалдемократът от Словакия Марош Шефчович.
А Гърция изпраща познато лице, Маргаритис Шинас, някогашният евродепутат, който беше представител на отиващата си комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР