След като договорът не помага, за пациентите не остава много

...
След като договорът не помага, за пациентите не остава много
Коментари Харесай

Който кибернож вади от кибернож печели

След като договорът не оказва помощ, за пациентите не остава доста от кого да потърсят помощ - Москов и Борисов на освещаване на съвременна инсталация

© Георги Кожухаров

- Преди три години съмнителна компания завоюва поръчката за 20 млн. лева за супермодерно съоръжение.

- Когато един от апаратите се скапва, се оказва, че тя не може да го поправи, тъй като към този момент не е представител на производителя.

- Въпреки блокираното за близо два месеца лекуване Министерството на здравеопазването няма да търси наказателна клауза. Още по тематиката
Здравната каса лимитира лъчетерапията на 19 000 онкоболни

В писмо до премиера лъчетерапевтите стачкуват против въвеждането на предел за прилагане на модерната инсталация
12 юни 2018
Най-големите лечебни заведения: Повече работа, само че на загуба

30 лечебни заведения получават към 1 милиарда лева или 2/3 от заплащанията на здравната каса
28 юли 2017
Все по-частни лечебни заведения

Повечето огромни клиники са компенсирали понижението на парите от здравната каса с заплащания от пациентите
1 юли 2016 " През тази година да създадем всичко допустимо да спрем тъжния кортеж към Турция. " Думите, изречени през 2015 година, са на някогашния здравен министър Петър Москов. Поводът - закупуването на инсталация за високотехнологично лекуване на онкологични болести, финансирано с европейски средства. Те са отделени по неотложност по " Оперативна стратегия Регионално развиване " (ОПРР).

" Българските жители ще получават качествена здравна помощ. Този план беше съвсем провален. Трябваше да се борим с чисто бандитски схеми, само че до месец ще проработи ", сподели тогава Москов и добави: " С купените два нови апарата за лъчетерапия към месец март листата на чакащи ще бъде ликвидирана и от тук нататък всеки пациент ще получава навременна качествена помощ. " " Аз съм уверен, че това е вярната здравна промяна, имам вяра на министър Москов ", поздрави го министър председателят Бойко Борисов.

Обещаното ярко бъдеще три години по-късно наподобява малко по-различно.

В продължение на два месеца близо 20 пациенти с тежки болести в най-голямата болница в Южна България - " Свети Георги " в Пловдив, не могат да получат лекуване, тъй като закупеният там съвременен уред е развален и няма кой да го поправи. Чак откакто казусът става обществено притежание, страната съумява да откри краткотрайно решение.

Сюжетът обаче повдига подозрения за корупционни практики, които слагат под риск здравето на пациентите.

Един търг, един претендент, един победител

През януари 2015 година Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка за покупката на два апарата. Единият е за хеликална томотерапия (вид прецизна лъчетерапия, която разрешава тъкмо ориентиране на лъчите към тумора) за потребностите на Онкологията в София, а другият - за стереотактична радиохирургия (известен като кибернож) за болница " Свети Георги " в Пловдив.

Общата планирана стойност на поръчката е 16.5 млн. лева без Данък добавена стойност, като 85% от тях са обезпечени от Оперативна стратегия " Регионално развиване ".

Поръчката е по-скоро предопределена, тъй като е за съответна технология, която е патентована от една компания.

Ето за какво няма нищо учудващо, че предложения за двете позиции подава единствено едно сдружение - " Бул Мед инвестмънт ", която печели поръчката с обща оферта, която съответствува с прогнозната стойност.

Дружеството не е известно на българския пазар за търговия с сходна инсталация, само че показва уверение, че има правата на производителя на апаратите CyberKnife и TomoTherapy - американската компания Accuray.

Договорите сред Министерството на здравеопазването са подписани през юли 2015 година Освен доставка на оборудването за двете лечебни заведения компанията се задължава да образова личния състав и да обезпечи 24 месеца гаранционно обслужване, а след приключването на този период в продължение на осем години да може да обезпечава и нужните аварийни елементи.

На 11 юни тази година киберножът в пловдивската болница се скапва. Той е в гаранция, защото тя е почнала да тече от въвеждането на апаратурата в употреба, т.е. от декември 2016 година

Договорът задължава в период от 24 часа " Бул мед инвестмънт " да установи казуса. След това компанията има 48 часа да го позволи. Ако не успее да се вмести в този период, тя би трябвало да размени апарата с различен. Този период не е спазен.

Пред bTV от " Бул Мед " дават отговор, че още същия ден са пуснали поръчка до Accuray за аварийна част, само че " след дълги договаряния с производителя " на 27 юни с " изненада " научават, че правата им за сервизна и комерсиална активност за България са прекъснати.

Проблемът остава забранен до 3 август, когато апаратурата в последна сметка е поправена. Но не от " Бул Мед инвестмънт ", а от представители на американската компания. По данни на bTV за интервала, в който не е работила машината, са били провалени интервенциите на 18 тежко заболели пациенти.

Непоисканото обезщетение, или просто безстопанство

Договорът с страната вменява напълно ясно обвързване за " Бул Мед инвестмънт " - да размени развалената инсталация с нова, в случай че тя не може да се поправи до 48 часа, в тази ситуация - до 13 юни. Това освен не се е случило в този период, а повредата е отстранена близо два месеца по-късно.

Предвид обстоятелството, че некоректното осъществяване на отговорностите може непосредствено да заплаши живота и здравето на пациентите, в контракта сред Министерство на здравеопазването и компанията снабдител е записано, че при цялостно несъблюдение на отговорностите за гаранционна отговорност и обслужване " Бул Мед инвестмънт " дължи наказателна клауза от 25% от цената на контракта - в тази ситуация към 3 млн. лева

На питане на " Капитал " от Министерството на здравеопазването дадоха отговор, че съгласно разбор на техните адвокати в тази ситуация не могат да търсят наказателна клауза, а единствено ще удължат гаранционния период, в който машината не е била оправена.

Подобна позиция опонира освен на житейската логичност, само че и на правото.

" След като съответният уред не е функционирал от позиция на неговото главно предопределение, което го прави точно профилирана техника, и поради неналичието на реакция от страна на сдружението реализатор в уговорените периоди, възложителят е бил напълно в правото си да претендира заплащането на наказателна клауза ", разяснява Иван Георгиев - юрист и някогашен арбитър, специализирал в региона на публичните поръчки и облигационното право.

" Капитал " изпрати въпроси до производителя Accuray, само че оттова дадоха отговор само, че апаратът е към този момент поправен, само че не и каква е повода да скъсат връзките си с българската компания. Петър Москов, по чието време е извършена поръчката и е бил подписан договорът, не отговори на мобилния си телефон.

Справка на " Капитал " сподели, че месец преди повредата в Пловдив " Бул Мед инвестмънт " се е пробвала да подписа контракт за следгаранционна поддръжка на апарата в столичната онкология. До сделка не се е стигнало поради високата цена, която компанията е предложила. Източник от средите на опазването на здравето разяснява пред " Капитал ", че " Бул Мед " безусловно се е пробвала да извие ръцете на болничното заведение с по-висока цена.

В последна сметка до контракт не се стига и това е по-скоро позитивно. Защото единствено два месеца по-късно " Бул Мед инвестмънт " щеше да е в състояние да не може да извършва отговорностите си по контракта, защото Accuray щяха да прекратят връзките си с тях.

От Софийски парцели до през днешния ден

" Бул мед инвестмънт " ЕАД е учредена през юни 2013 година от Анелия Пишинова, която държи 95% от акциите, и Елена Пеева, която е притежател на останалите 5%. Двете влизат в съвета на шефовете на сдружението (чийто ръководител е Пишинова), където е и Атанаска Димитрова. Трите дами вземат участие в собствеността или ръководството на други сдружения, които, видно от информации в имотния и комерсиалния указател, при започване на века са взели участие в съмнителни покупко-продажби със скандалното общинско сдружение " Софийски парцели ".

Банковата гаранция от " Инвестбанк ", която " Бул мед инвестмънт " показва, с цел да взе участие в публичната поръчка, е обезпечена с парцелите на друга компания - " Дигеста-СИП ", които са апортирани в капитала на сдружението в края на 2003 година от " Софийски парцели ".

Дори теренът на бул. " Скобелев ", върху който е издигната бизнес постройката, в която се намират офисът на " Бул мед инвестмънт " и останалите компании на семейство Пишинови, идва от " Софийски парцели ". На същия адрес е записана и строителната пирамида " Анжел ".

Освен към " Софийски парцели " името на семейство Пишинови се появява и по различен мотив. През юни 2016 година вниманието на жълтите летописи е ориентирано към обилна женитба. Снимките и елементи от събитието явно доближават до медиите явно по волята на младоженците, които са показани като дъщерята на производителя на алкохол Миньо Стайков - Яна, и сина на строителния бизнесмен Благой Пишинов - Никола. На церемонията пее поп звездата от близкото минало Анестейша, а венчавката в Свети Влас се води персонално от Сливенския митрополит.

Сайтът на " Бул мед инвестмънт " е непокътнат месец след регистрирането на сдружението в комерсиалния указател, само че от непокътнатите в кеша страници се вижда, че до края на 2014 година на него е стояло само известието " Очаквайте информация за бъдещи събития и Кибернож в България ".

Рубриката " Новини " на уеб страницата на " Бул мед " стартира да се цялостни със наличие няколко седмици откакто здравното министерство афишира поръчката. Следват общо 12 изявления, като последната е от края на 2016 година, когато е обявено, че киберножът в Пловдив е доставен.

Освен по външни белези, че сдружението е основано точно за да вземе поръчката, се вижда и от финансовите му резултати.

Въпреки че е учредена през юли 2013 година, " Бул мед инвестмънт " до предходната седмица, когато става явен казусът с киберножа в Пловдив, нито един път не е изпълнила задължението си да подаде финансов доклад до комерсиалния указател.

Ден откакто " Капитал " попита " Бул мед инвестмънт " за какво не са подали финансови доклади пред Агенцията по вписванията, сдружението подава едновременно тази информация за три години обратно, като още веднъж пропуща докладите за 2013 и 2014 година И трите платежни нареждания, с които е платена държавната такса по вписването, носят една и съща дата - 3 август 2018 година

На питане на " Капитал " от Национална агенция за приходите дадоха отговор, че " Бул мед " са били глобени най-малко един път за това, че не са изпълнили отговорностите си. В края на предходната седмица името на компанията е било подадено към данъчните от Агенцията по вписванията, тъй като още веднъж не е подала в период доклада си.

Справка на " Капитал " в базата данни Капи сподели, че през 2013 година заетите в сдружението са били 1, а приходите - 0, през 2014 - 2, а приходите 2 хиляди лева През 2015 година, когато са подписани договорите с Министерството на здравеопазването, броят на заетите стига 4, а приходите са 13 млн. лева През 2016 година те падат до 484 хиляди лева, а през предходната година са 411 хиляди лева

Цялата тази информация по-скоро ускорява подозрението, че става дума за особено основан за контракта медиатор, който няма никаква друга активност.

От " Бул мед инвестмънт " не дадоха отговор на изпратените от " Капитал " въпроси с обяснението, че ръководителят на съвета на шефовете и главен акционер Анелия Пишинова не е в България. От сдружението, на чийто телефон дава отговор компания за недвижими парцели, препратиха отговора, който са дали на bTV: " През целия интервал на контракта сме правили постоянно повече от изискуемите профилактики на оборудването – а точно профилактики и настройки на системата – 11, отстранени повреди и наличие на сервизния инженер – 59. "

" Не можем да се съгласим с внушението в заложените въпроси, че откритата процедура по Закон за обществените поръчки, която не е била обжалвана от нито една от огромните компании на пазара, е готова за нашето сдружение – и то няколко години след основаването му ", споделят още от компанията. Всъщност тъжба е подадена от различен вносител на сходно съоръжение против решението за разкриване на процедурата, само че Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да образува произвеждане.

И още нещо - от основаването на сдружението до оповестяването на поръчката не минават " няколко години ", а година и половина, през която компанията не е имала активност. Намеренията на Министерство на здравеопазването да купи сходна инсталация датират от още по-рано, тъй като през декември 2014 по време на съвещанието на Комитета по наблюдаване на Оперативна програма “Регионално развитие” излиза наяве, че Министерството на здравеопазването е поискало финансиране за закупуването точно на тази инсталация.

Последният мотив, който показват от " Бул мед " в своя отбрана е, че са станали представители на Accuraу преди сключването на контракта с Министерство на здравеопазването. Всъщност, в случай че не бяха изпълнили това изискване, те изобщо нямаше по какъв начин да вземат участие в процедурата.

" Наред с това, защото (поръчката - бел. ред.) е финансирана и с европейски средства, ръководещият орган – Министерство на регионалното развитие, също е осъществил инспекции и надзор, с цел да утвърди изискванията на процедурата и заплащанията по плана – няма информация за установени нарушавания ", дават отговор още от " Бул мед инвестмънт ".

Именно поради това, че поръчката е с 85% европейското финансиране, " Капитал " се обърна към Европейската работа за битка с измамите - OLAF, с въпрос дали ревизират, или са проверявали тези контракти. Оттам дадоха отговор, че нямат процедура да разясняват дали работят или не по даден случай, защото това може да наруши конфиденциалността на вероятно провежданото следствие или предстоящ развой.

Сюжетът с разваления кибернож е следващият, който повдига въпроса за стандартите, които страната слага тогава, когато харчи обществени средства, и гаранциите, които залага, че ще брани публичния интерес. В случая е подписан контракт за близо 20 млн. лева с компания, която освен няма безусловно никаква история в региона, само че даже не съблюдава базови правила за прозрачността на стопанския оборот.

И в случай че подозренията за корупция в публичните поръчки са ежедневие, то тогава, когато става дума за живота и здравето на тежко заболели пациенти, става дума за доста повече от отклонение на средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР